Până la 300.000 de oameni au rămas fără locuință în urma exploziilor din portul Beirut

 Până la 300.000 de oameni au rămas fără locuință în urma exploziilor din portul Beirut
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2020

Până la 300.000 de persoane au rămas fără locuință în urma exploziilor care au zguduit portul Beirut marți, a anunțat miercuri guvernatorul capitalei libaneze Marwan Abboud, care estimează pagubele - care au afectat jumate de oraș - până la cinci miliarde de dolari, relatează AFP.

”Am făcut un tur în Beirut, iar pagubele se pot ridica la trei până la cinci miliarde de dolari”, a declarat pentru AFP guvernatorul, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt CITEȘTE ȘI FOTO Oportunitate de investiție - OMV Petrom vinde un teren într-o zonă extrem de căutată, pe care poate fi dezvoltat un proiect imobiliar mixt

Marwan Abboud a anunțat că așteaptă o evaluare a experților și inginerilor.

”Aproape jumătate din Beirut este distrus sau avariat”, a estimat el, iar între un sfert de milion și 300.000 de oameni au rămas fără locuințe.

Pe de altă parte, un cont pe Instagram - @locatevictimsbeirut - publică imagini cu persoane date dispărute, cu scopul de a ajuta la găsirea lor.

Contul a fost deschis marți seara, cu scopul de a ajuta familiile persoanelor date dispărute în explozii să-și găsească rudele.

Potrivit unui bilanț provizoriu, prezentat de Crucea Roșie libaneză, cel puțin 100 de persoane au murit, iar alte mii au fost rănite.

Principalul siloz de grâne al Libanului a fost distrus în exploziile de marți din Beirut, împreună cu tot grâul depozitat înăuntru, ceea ce face ca Libanul să mai aibă rezerve de grâne pentru mai puțin de o lună, cu toate că alte vase cu provizii sunt pe drum, a declarat ministrul economiei, Raoul Nehme.

Nehme a precizat că Libanul are nevoie de stocuri care să-i ajungă timp de cel puțin trei luni pentru a-și asigura siguranța alimentară și că în prezent caută alte spații de depozitare.

Silozul din Beirut avea o capacitate de 120.000 de tone de grâne, a declarat Ahmed Tamer, directorul portului Tripoli, al doilea oraș ca mărime din Liban. Portul Tripoli nu este echipat cu instalații de depozitare a grânelor, însă există posibilitatea transferării unor cantități de grâu către depozite situate la 2 kilometri distanță, a adăugat el.

Aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau depozitate într-un depozit, portul Beirut, care a explodat, a declarat premierul libanez Hassan Diab, care a denunțat ”un dezastru în toate sensurile cuvântului”.

Potrivit directorului Siguranței Generale Abbas Ibrahim, încărcătura de nitrat de amoniu - un îngrășământ chimic, dar și o componentă a unor explozivi - era depozitată de ani de zile într-un depozit situat în apropierea unor cartiere foarte frecventate.

Nitratul de amoniu este o sare albă și inodoră, folosită ca bază în numeroase îngrășăminte pe bază de azot, sub formă de granule, și a cauzat mai multe accidente industriale, inclusiv o explozie, în 2001, la uzina AZF de la Toulouse, în sud-evestul Franței, unde 300 de tone de nitrat de amoniu au explodat brusc, omorând 31 de oameni.

Numeroase țări europene cer să se adauge carbonat de calciu în nitratul de amoniu, pentru a se crea astfel un nitrat de calciu și amoniu, mai sigur.

În Statele Unite, reglementările cu privire la nitratul de amoniu au fost însăsprite după atentatul de la Oklahoma City din 1995, în care s-au folosit două tone din acest produs chimic. Au fost uciși168 de oameni.

Nimic nu arată că exploziile au fost provocate în mod deliberat, potrivit autorităților libaneze.

Președintele american Donald Trump a declarat însă că generali americani i-au spus că exploziile par să fie cauzate de ”un fel de bombă”. ”Asta seamănă teribil a atentat”, a declarat el. Pentagonul a declarat pentru AFP că nu are ”nimic de adăugat” și a îndemnat agenția ”să contacteze Casa Albă pentru clarificări”.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
beirut
explozie