Ritmul lent al negocierilor legate de Brexit, motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri din Marea Britanie. Directorii companiilor cer o perioadă de tranziție de 3 ani

Ritmul lent al negocierilor legate de Brexit, motiv de îngrijorare pentru mediul de afaceri din Marea Britanie. Directorii companiilor cer o perioadă de tranziție de 3 ani
scris 17 sep 2017

Reprezentanții companiilor din Marea Britanie îi cer, din nou, premierului britanic Theresa May să negocieze o perioadă de tranziție post-Brexit și avertizează că lipsa unui interval suplimentar de acomodare ar periclita “prosperitatea colectivă”.

Într-o scrisoare publicată de Sunday Times, Confederația Industriei Britanice (CIB) a reiterat riscurile unei desprinderi bruște de Uniunea Europeană, în lipsa unui acord comercial.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit CIB, 40% dintre firmele din Marea Britanie reduc sau amână investiții pe fondul incertitudinilor legate de Brexit. Marea Britanie ar urma să iasă oficial din Uniunea Europeană în martie 2019.

“Companiile sunt profund îngrijorare de Brexit și îngijorarea lor crește pe zi ce trece. După trei runde de negocieri pe tema Brexit, caracterizate de progrese în ritm de melc, posibilitatea de a nu se ajunge la un acord până în martie 2019 pare foarte reală. Costurile acestui lucru sunt serioase”, spune Carolyn Fairbairn, directorul general al confederației.

Londra rămâne cel mai important centru financiar al lumii, în pofida Brexit. Niciun oraș din România nu se află pe lista celor mai importante 90 de centre financiare globale CITEȘTE ȘI Londra rămâne cel mai important centru financiar al lumii, în pofida Brexit. Niciun oraș din România nu se află pe lista celor mai importante 90 de centre financiare globale

Scrisoarea a fost semnată de 120 de directori de companii, care au în total peste un milion de anagjați,

Cabinetul lui May pare să fie, în general, de acord cu necesitatea unei perioade de tranziție după ieșirea din UE, în 2019. Nu există, totuși, un consens legat de durata acestei tranziții. Ministrul britanic de Finanțe, Philip Hammond, vrea ca Marea Britanie să obțină o perioadă de tranziție de trei ani, în timp ce alții, printer care ministrul de Externe Boris Johnson și ministrul Comerțului Liam Fox, solicită o perioadă mai scurtă de timp.

“Companiile nostre trebuie să adopte, în prezent, decizii legate de investiții și angajări care vor avea impact asupra creșterii economice și angajărilor în viitor. Incertitudinea perpetuă va avea efecte negative pentru angajați, firme, comunități și state”, spun directorii companiilor din Marea Britanie în scrisoarea publicată în Sunday Times.

În România, dorința femeilor de a înființa o afacere scade CITEȘTE ȘI În România, dorința femeilor de a înființa o afacere scade

Liderii europeni au afirmat că sunt deschiși pentru discuții despre comerț și perioada de tranziție, dar vor mai întâi să rezolve problema drepturilor cetățenilor europeni din Marea Britanie și să ajungă la un acord legat de suma de care regatul Unit va trebui să o plătească.

Și Banca Angliei a atras atenția cu privire la necesitatea unei perioade de tranziție după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană,  care să ofere băncilor și autorităților mai mult timp pentru a se adapta schimbărilor legate de Brexit, în contextul în care desprinderea de blocul comunitar este o amenințare la adresa stabilității financiare.

Potrivit viceguvernatorului Băncii Angliei, Sam Woods, autoritățile de reglementare riscă să nu facă față modificărilor aduse de Brexit dacă nu vor avea la dispoziție timp suplimentar. Ieșirea Marii Britanii din UE reprezintă o provocare pentru resursele Autoritatății britanice de Supraveghere Prudențială (PRA).

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit
may
tranzitie
negocieri