Ouăle de ciocolată ale unui celebru producător, la un pas de a declanșa o epidemie globală de salmonella anul trecut

Ouăle de ciocolată ale unui celebru producător, la un pas de a declanșa o epidemie globală de salmonella anul trecut
scris 18 feb 2023

Acțiunile prompte de monitorizare și avertizările oficiale din numeroase țări au reușit să evite anul trecut declanșarea unei epidemii globale de salmonella din cauza ciocolatei contaminate, au anunțat experții de la Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), informează DPA.

"Dacă nu ar fi fost implementate acțiuni clare și coordonate în Europa și dincolo de ea, ar fi putut existe multe mii de copii care s-ar fi îmbolnăvit și, potențial, chiar multe decese", a declarat Johanna Takkinen, medic specialist în boli transmise prin aer și alimente din cadrul ECDC.

Urmărește-ne și pe Google News
Investițiile finanțate de Guvernul maghiar în Ținutul Secuiesc avansează. Hoteluri, lanț de magazine, fabrici CITEȘTE ȘI Investițiile finanțate de Guvernul maghiar în Ținutul Secuiesc avansează. Hoteluri, lanț de magazine, fabrici
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

În primăvara trecută, ouăle de ciocolată și alte produse comercializate de grupul Ferrero au fost retrase de la vânzare în mai multe țări după depistarea unor cazuri de salmonella. Regatul Unit a înregistrat un total de 128 de cazuri, provocate de aceeași contaminare care s-a produs la o fabrică de ciocolată din Belgia, scrie Agerpres.

Doar prin intermediul unei cooperări interdisciplinare între specialiști în microbiologie, epidemiologi și experți în siguranța alimentelor a fost posibil să se prevină "o epidemie globală devastatoare", potrivit medicilor. O monitorizare strictă implementată în Regatul Unit a prevenit apariția unor efecte mai grave.

În septembrie, grupul Ferrero a primit aprobarea finală pentru a-și păstra fabrica de ciocolată din Arlon (Belgia) deschisă în permanență după ce producția din acea unitate a fost supravegheată cu mare atenție pentru o anumită perioadă de timp.

Totuși, organizația pentru protecția consumatorului Foodwatch consideră că acest caz a fost mult mai grav decât l-a prezentat ECDC. Lacunele grave din sistemul de monitorizare a alimentelor au permis focarului de salmonella declanșat în fabrica grupului Ferrero să devină atât de mare într-o primă fază, a declarat directorul organizației, Chris Methmann.

"Cercetările preliminare ale primelor cazuri au indicat produsele de ciocolată Kinder drept un posibil vector de infectare. Mai multe țări au început să raporteze un număr tot mai mare de infectări cu aceeași tulpină ca cea depistată în focarul din Regatul Unit", a adăugat Johanna Takkinen.

Prin intermediul unei coordonări rapide și a unor verificări ale datelor și eșantioanelor prelevate, specialiștii au putut să identifice fabrica de ciocolată din Belgia drept sursă a infecției cu salmonella. Ca urmare, au fost emise avertizări în 130 de țări.

"În loc să ne felicităm și să ne batem pe umeri între noi, avem nevoie urgentă de reforme: Atât producătorii de alimente, cât și autoritățile trebuie să fie obligați prin lege să facă publice, imediat, reclamațiile", a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
oua de ciocolată
salmonella