OSIM ar putea sprijini financiar brevetarea în străinătate a invențiilor

OSIM ar putea sprijini financiar brevetarea în străinătate a invențiilor
scris 17 ian 2017

Activitatea de inovare a solicitanților români de brevet de invenție, pentru brevetarea în străinătate a creațiilor lor, ar putea fi sprijinită financiar din veniturile Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), arată un proiect de Hotărâre pentru modificarea și completarea HG nr.573/1998 privind organizarea si funcționarea OSIM.

"O completare importantă pe care o introduce prezentul proiect de hotărâre constă în reglementarea posibilității de sprijinire financiară, din veniturile OSIM, a activității de inovare a solicitanților români de brevet de invenție, pentru brevetarea în străinătate a invențiilor lor”, arată documentul publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Economiei.

Urmărește-ne și pe Google News

Nivelul sumelor alocate pentru sprijinirea inovării și brevetării invențiilor românești în străinătate se aprobă prin bugetul anual de venituri și cheltuieli al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci, se arată în proiectul de act normativ, scrie News.ro

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sprijinirea brevetării în străinătate se va face dintr-un fond de inovare anual, aprobat prin bugetul de venituri și cheltuieli al OSIM, se mai menționează în documentul citat.

Autorii proiectului spun că scopul introducerii unei astfel de reglementari îl reprezintă “stimularea mediului de afaceri românesc pentru a valorifica potențialul inovativ de care dispune”, prin accesarea pieței Uniunii Europene, dezvoltarea afacerilor și ca o consecință, creșterea investițiilor alocate în inovare.

“Obținerea unor drepturi exclusive pe teritoriul Uniunii Europene sau altor state, în funcție de domeniul de activitate, va stimula creșterea calității titlurilor de protecție, dezvoltarea spiritului antreprenorial și creșterea numărului de cereri de brevet”, mai spun autorii prooectului de Hotărâre.

Trump consideră că Brexitul se va dovedi un lucru extraordinar și că alte țări vor urma exemplul Marii Britanii CITEȘTE ȘI Trump consideră că Brexitul se va dovedi un lucru extraordinar și că alte țări vor urma exemplul Marii Britanii

România ocupă locul 48 în lume, iar în cadrul Uniunii Europene, România se află pe ultimul loc (28) în ceea ce privește inovarea, potrivit Ediției a IX-a a Indicelui Global al Inovației (IGI).

“Măsurile vizează îmbunătățirea capacității de inovare din România, stimularea potențialului creator al inventatorilor, al intreprinderilor mici și mijlocii, și nu în ultimul rând al mediului academic, măsuri care pot contribui la creșterea numărului locurilor de muncă și îmbunătățirea calității vieții”, se arată în nota de fundamentare.

Totodată, Ministerul Economiei vrea să modifice structura organizatorică a OSIM “pentru a se obține o creștere a eficienței activității instituției și a responsabilizării personalului”.

Astfel, se desființează postul de director general adjunct, iar serviciul Contestații revocări din cadrul Direcției Juridice, contestații, cooperare internațională și afaceri europene trece în subordinea directă a directorului general. Direcția Juridică, contestații, cooperare internațională și afaceri europene se va desființa.

“Prezentul proiect de hotărâre propune o serie de modificări și completări care vizează în esență: creșterea  gradului de implicare al OSIM în susținerea activității de inovare și cercetare în România, prin diversificarea activităților desfășurate, inclusiv prin acordarea de sprijin financiar pentru brevetarea în străinătate a invențiilor românești, îmbunătățirea organizării actuale sub aspect instituțional, eliminarea sau corectarea unor neconcordanțe cu alte reglementări în vigoare”, se menționează în document.

Autorii proiectului spun că aceste modificări propuse “vor produce un impact pozitiv semnificativ asupra activității instituției și implicit asupra întregii economii naționale”.

“Totodată, este avută în vedere și posibilitatea sprijinirii materiale/financiare a activității de inovare din institutele de cercetare și universităti, printre altele, prin acțiuni de diseminare și promovare în vederea valorificării, a domeniului proprietății industriale”

De asemenea, proiectul de hotărâre prevede că salariile personalului OSIM sunt stabilite potrivit grilei proprii a instituției, aprobată de ordonatorul principal de credite.

OSIM este autoritatea ce asigură protecția proprietății industriale în România.

Potrivit actualelor reglementări, activitatea OSIM este finanțată integral din veniturile proprii realizate, Oficiul funcționând în subordinea Ministerului Economiei cu 243 de posturi.

viewscnt
Afla mai multe despre
osim
inventii