1. Un robot nu-i poate face rău unei ființe umane sau nu poate lăsa, neacționând, ca unei ființe umane să i se facă un rău. 2. Un robot trebuie să se supună ordinelor pe care i le dau ființele umane, cu excepția cazurilor în care aceste ordine ar contraveni primei legi. 3. Un robot trebuie să-și apere propria existență atât timp cât această protecție nu contravine primei și celei de a doua legi.
Faimoasele legi ale roboticii concepute de scriitorul de literatură SF Isaac Asimov ar putea fi transpuse în viitorul apropiat în legislația României și a celorlalte state din UE, dacă un raport aprobat săptămâna aceasta de Comisia pentru afaceri juridice a Parlamentului European (PE) va trece de votul din plenul instituției.
Comisia pentru afaceri juridice a votat, joi, cu 17 voturi pentru, două împotrivă și două abțineri, un raport întocmit de Mady Delvaux, vicepreședinte al Comisiei și membră în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din PE, prin care solicită Comisiei Europene să vină cu o propunere legislativă care să reglementeze utilizarea roboților la nivelul UE.
CITEȘTE ȘI Roboții fură locurile de muncă și de la "gulerele albe": O firmă japoneză de asigurări înlocuiește angajații cu inteligența artificialăRaportul, publicat la jumătatea anului trecut și despre care Profit.ro a scris aici, va fi votat în plenul PE în februarie. Conform procedurilor referitoare la inițiativele legislative, propunerile trebuie votate cu majoritate absolută.
Printre principalele propuneri incluse în raport se numără acordarea statutului de persoană electronică pentru roboții autonomi, cu drepturi și obligații specifice, precum și introducerea unui sistem de înregistrare a roboților avansați, bazat pe criterii de clasificare a roboților.
“Sistemul de înregistrare și registrul ar trebui să fie la nivelul Uniunii și să cuprindă piața internă. Ele ar trebui să fie gestionate de o agenție a UE pentru robotică și inteligența artificială”, potrivit documentului.
De asemenea, raportul propune instituirea unei scheme de asigurări obligatorii similare cu cea din industria auto, prin care producătorii sau proprietarii roboților să fie obligați să se asigure contra prejudiciilor potențiale provocate de roboții lor, dar și introducerea unui venit be bază universal la nivel comunitar, “având în vedere efectele posibile ale roboticii și inteligenței artificiale asupra pieței muncii”.
CITEȘTE ȘI Roboții vor elimina peste cinci milioane de locuri de muncă până în 2020Vicepreședintele Comisiei pentru afaceri juridice atrage atenția și asupra necesității înființării unor norme europene și mondiale în privința vehiculelor fără șoferi, care “să exploateze pe deplin potențialul economic și beneficiile care derivă din efectele pozitive ale tendințelor tehnologice”, și avertizează asupra implicațiilor negative ale înlocuirii asistenților medicali cu roboți.
Totodată, raportul parlamentarului european propune instituirea unui cod de conduită etică pentru inginerii în robotică, dar și reguli clare pentru proprietarii de roboți, printre care interzicerea modificării roboților “pentru a le permite să funcționeze ca o armă”.