Pentagonul a anunțat semnarea ordinului retragerii trupelor americane din Siria, pe care președintele Donald Trump o vrea ”lentă și extrem de cordonată” împreună cu Turcia, relatează AFP.
O asemenea strategie vizează să evite un gol de putere în regiunile aflate sub controlul rebelilor kurzi, care ar putea să fie în beneficiul regimului lui Bashar al-Assad, scrie News.ro.
”Decretul cu privire la Siria a fost semnat”, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al Pentagonului fără să ofere alte detalii.
CITEȘTE ȘI Metrourile vor circula după un program special, începând de astăziTrump a ordonat miercuri plecarea cât mai rapid posibil a celor 2.000 de militari americani staționațiîn nord-estul Siriei, unde luptă împotriva jihadiștilor, alături de Forțele Democratice Siriene (FDS), o coaliție de miliții arabo-kurde.
Președintele, un opozant vechi al prezenției americane într-un război pe care-l consideră costisitor, a apreciat că trupele americane nu mai sunt utile, întrucât gruparea Statul Islamic (SI) a fost ”în mare parte învinsă”.
Însă această plecare va lăsa miliția kurdă Unitățile Protecției Poporuluii (YPG) fără susțienre militară, în contextul în care Turcia amenință să o atace, considerându-i pe combatanții kurzi teroriști.
Trump a subliniat pe Twitter că a purtat ”o conversație telefonică lungă și productivă” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.
Cei doi conducători au evocat ”SI, angajamentul nostru reciproc în Siria și retragerea lentă și extrem de coordonată a trupelor americane din regiune”, dar și relații comerciale ”considerabil sporite”.
Erdogan a cofirmat conversația pe contul său de Twitter, afirmând că s-au ”pus de acord asupra unei coordonări consolidate asupra multor subiecte între care și relațiile comerciale și situația din Siria”.
Afectate de tensiuni puternice, din cauza susținerii americane a kurzilor, relațiile între Ankara și Washington - aliați în NATO - s-au destins după aeliberarea unui pastor american deținut timp de un an și jumătate.
”UMĂR LA UMĂR”
Președinția turcă a dat asigurări duminică, ulterior, că cei doi lideri au ”convenit să asigure coordonarea între militari, diplomați și alți reprezentanți ai țărilor lor, pentru a evita un gol de putere care ar putea să conducă la o exploatare a retragerii (americane) și a fazei de tranziție în Siria”.
Șeful ”armatei naționale” - o coaliție de facțiuni care se opun regimului sirian și aliate cu Turcia în nordul Siriei - a îndemnat anterior Statele Unite să se asigure că plecarea lor nu va conduce la o întoarcere a regimului lui Bashar aal-Assad în zone aflate pe mâna kurzilor.
Potrivit lui Nasr al-Hariri, acest gol ar putea să-i determine pe kurzi să se apropie de puterea siriană, pentru a se pregăti de o ofensivă turcă și să încerce să păstreze o relativă autonomie.
Ankara se teme de o eventuală instalare a embrionului unui stat kurd la ușa sa, care ar consolida veleitățile separatiste ale minorității kurde în Turcia.
Erdogan a promis sâmbătă să elimine jihadiștii și milițiile kurde din nord-estul Siriei, iar în același timp Turcia a trimis întăriri militare în regiune, potrivit unui ONG sirian.
FDS au amenințat că își vor suspenda lupta împotriva SI, pentru a-și apăra teritoriul, și că vor elibera sute de jihadiști străini aflați, a căror soartă este o bătaie de cap pentru Occident.
”Califatul” autoproclamat în 2014 s-a dezintegrat în fața multiplelor ofensive, însă organizația își păstrează câteva redute și rămâne capabilă să comit ăatacuri sângeroase în Siria și în întreaga lume.
Hotărârea președintelui american a provocat un șoc în Statele Unite. Ea a antrenat demisia secretarului Apărării Kim Mattis și a emisarului american pentru coaliție internațională antijihadistă Brett McGurk, care se opuneau retragerii americane.
Trump l-a numit duminică pe actualul adjunct al secretarului Apărării Patrick Shanahan - încă de la 1 ianuarie - în locul lui Mattis, care urma să rămână în post până la sdârșitul lui februarie.
Retragerea a provocat reacții din partea aliaților Statelor Unite. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că regretă ”foarte profund decizia” lui Trump duminică și a adăugat că ”un aliat are datoria să fie fiabil, să se coordoneze cu ceilalți aliați ai săi”.
”Să fii aliat înseamnă să lupți unăr la umăr”, a subliniat el.