Întrebat de presă dacă a fost inițiate discuții cu Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru un acord de finanțare, premierul Orban a solicitat să nu mai fie deschis acest ”baubau”, pentru că Guvernul nu are în vedere nici măcar încheierea unui acord pentru un credit de până la 2 miliarde de dolari, pe care FMI îl poate oferi țărilor membre, în vederea finanțării deficitului bugetar, fără a impune condiții.
”Nu mai deschideți acest baubau, nu există acest baubau. Eu m-am referit foarte clar la evaluarea FMI, care a îmbunătățit perspectivele pentru economia românească. Întrebat fiind ”dar intenționați să aveți un acord cu FMI?”, am spus: nu există deocamdată nicio discuție cu FMI privitoare la acest acord. Doar la următoarea întrebare am răspuns că nu există numai acordul care este cunoscut, un acord care-ți impune anumite restricții, există și un tip de acord cu FMI care, până în limita a 2 miliarde, ei îți oferă un credit fără condiții, pentru a finanța deficitul bugetar. Deocamdată nu avem nevoie nici măcar de un astfel de acord”, a explicat Orban.
În luna martie, însă, chiar la debutul epidemiei de coronavirus în România, Ludovic Orban, declara că Guvernul va analiza un eventual împrumut de la FMI dacă va exista această posibilitate, dar a precizat că până la acel moment nu fusese discutată o astfel de variantă și că nu sunt probleme de finanțare a cheltuielilor statului.
CITEȘTE ȘI Orban despre amânarea ratelor la credite și în 2021: Poate nu amânare, ci așezare mai rațională a costurilor de rambursareInstituția financiară estimează o scădere de 4,8% a economiei românești în 2020, ușor mai mică comparativ cu un declin de 5% preconizat anterior, potrivit ediției din octombrie a raportului privind perspectivele economiei globale.
Anul viitor, economia ar urma să crească cu 4,6%, față de un avans de 3,9% estimat în aprilie.