Durerea de dinți este mai puternică decât frica de COVID și, în consecință, a trimis în cabinetele stomatologice, în pandemie, un număr de clienți similar cu cel din intervalul mai-octombrie anul trecut. Efectul măștii s-a simțit, însă, în faptul că cererile pentru albirile de dinți au scăzut cu o treime, dar, în schimb, a crescut numărul celor care își pun aparate dentare.
Cabinetele dentare au fost redeschide pe 15 mai, după perioada de lockdown, iar clienții au revenit în același număr ca și înainte, după o scurtă perioadă de ezitare, potrivit lui Dan Drăghici, om de afaceri care deține patru clinici stomatologice, în Iași, București și Timișoara, precum și un laborator de tehnică dentară. El spune că, în total, în intervalul 15 mai - 15 octombrie, numărul clienților în cabinetele sale nu doar că nu a scăzut, ba chiar s-a majorat cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut.
"Oamenii și-au dat seama că nu este risc de infectare la stomatolog și că nu există cazuri de stomatologi infectați cu COVID. Stomatologii se fereau și înainte, pentru că lucrează cu sânge, cu scuipat și cu oameni cu tot felul de boli transmisibile, hepatită etc., și riscau să se infecteze", a explicat Drăghici pentru Profit.ro.
Dacă a fost afectat un segment al stomatologiei, acesta este însă cosmetica dentară, iar asta are legătură cu purtatul măștii de protecție. Pentru că zâmbetul oamenilor nu se vede prin mască, numărul celor care vin la stomatolog pentru albiri de dinți a scăzut cu 30%. A crescut, în schimb, numărul românilor care vin pentru aparate dentare. Exact din același motiv, pentru că nu se văd prin mască, potrivit lui Drăghici.
"Numărul celor care vin la stomatolog pentru durerile de dinți a rămas constant, pentru că durerea de dinți e mai puternică decât teama de COVID", apreciază acesta.