Gătit acasă în loc de mers la restaurant, mai multe economii, călătorii mai ieftine, chinezii intervievați luni pe străzile din Beijing spun că resimt efectele încetinirii economice, pe care o consideră un fenomen de durată, dar cu toate acestea rămân încrezători când vine vorba de perspectivele pe termen lung, informează AFP.
"În acest an, fie că este vorba de companii, fie de oameni, resimțim cu adevărat presiunea economică. Această presiune pare mai puternică decât în urmă cu trei ani, în timpul pandemiei. Aceasta este impresia generală. Atât a mea cât și a prietenilor mei", spune Yu Qi, un angajat al unei companii de asigurări în vârstă de 55 de ani, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Economia chineză a încetinit în al doilea trimestru al acestui an, Produsul Intern Brut înregistrând doar un avans de 4,7% în ritm anual. Aceste date statistice oficiale, publicate luni, reprezintă o performanță economică de vis pentru multe țări, în special din Europa. Însă, pentru China asta este cea mai slabă performanță de după 2023, tocmai când fuseseră ridicate restricțiile draconice impuse în contextul pandemiei de Covid-19, care penalizau activitatea economică. Este departe de creșterile de peste 10% cu care China era obișnuită în perioada 1980-2010.
"În urmă cu doi ani, mergem frecvent să mâncăm la restaurant. Însă acum, pentru a face economii, gătim mai degrabă acasă", explică Zhao Qing, o angajată în finanțe în vârstă de 39 de ani. "Când vine vorba de haine, obișnuiam să merg la marile magazine. Acum merg mai degrabă pe Internet sau în micile magazine pentru a căuta articole mai ieftine", adaugă Zhao Qing.
Criză în sectorul imobiliar, șomaj crescut în rândul tinerilor absolvenți de studii superioare, dificultăți în găsirea unui loc de muncă, magazine închise în timpul Covid. Totul incită la reducerea consumului.
"Plecăm mai puțin în vacanță în străinătate, dăm prioritate destinațiilor mai apropiate și cu mai puține etape, pentru a reduce costurile", explică Li Xiaojing, în vârstă de 43 de ani, care este angajată într-un birou.
Cu toate acestea, nu se pune problema să fie sacrificat totul. "Cheltuielile la care vom renunța în ultimă instanță sunt cele cu petrecerea timpului liber al copiilor", afirmă Yu Qi, angajat la o companie de asigurări.
Toți cei intervievați spun că au renunțat la achizițiile importante, precum cumpărarea unui bun imobiliar. "Credem că economia va stagna o perioadă mai îndelungată, deci există un anumit pesimism. Toată lumea are tendința de a-și gestiona banii mai prudent și a face economii", subliniază Li Xiaojing.
Pe termen lung, majoritatea celor intervievați rămân optimiști, având încredere în special în potențialul chinez în materie de inovație. "Când aveam 20 de ani, și eram tânără absolventă de facultate, creșterea era una fulminantă. Așa că acum, chiar dacă pentru o anumită perioadă stagnează sau încetinește puțin, nu este ceva grav", consideră Li Xiaojing.