Noile fronturi ale războiului comercial american se îndreaptă către Europa și Marea Britanie

 Noile fronturi ale războiului comercial american se îndreaptă către Europa și Marea Britanie
scris 27 ian 2020

După semnarea ”fazei întâi” a acordului cu China și a acordului dintre Statele Unite, Mexic și Canada, noile fronturi al războiului comercial al Statelor Unite se îndreaptă către Europa, Marea Britanie și blocajul în relațiile cu Organizația Mondială a Comerțului (OMC), relatează CNBC.

În privința Uniunii Europene, președintele american Donald Trump a subliniat la Forumul Mondial de la Davos că relațiile nu stau pe roze, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Trump a spus că ”a fost foarte dificil de negociat” cu blocul european și că acesta a profitat de SUA, adăugând că UE ”nu are de ales” decât să încheie un acord.

Dar, dincolo de discuțiile dificile dintre Biroul Reprezentantului pentru Comerț al Statelor Unite, UE și OMC, mulți investitori se așteaptă ca Statele Unite să dea prioritate discuțiilor cu Marea Britanie.

FOTO Moment istoric - Boris Johnson a semnat acordul pentru ieșirea Marii Britanii din UE CITEȘTE ȘI FOTO Moment istoric - Boris Johnson a semnat acordul pentru ieșirea Marii Britanii din UE

Marea Britanie

La prima vedere, poate fi tentant de crezut că SUA și Marea Britanie vor încheia un acord cuprinzător, în contrast cu discuțiile tensionate îndelungate și tarifele aplicate reciproc de SUA și China.

SUA și Marea Britanie șiăau apărat reciproc interesele, de-a lungul deceniilor, fie în teatrele militare din Orientul Mijlociu sau prin dialogul comercial generos.

Dar oficialii comerciali ai ambelor părți încep să avetizeze că ar putea exista câteva obstacole care să împiedice Londra și Washingtonul să ajungă rapid la un acord.

Discuțiile oficiale dintre Londra și Washington nu pot începe înainte ca Marea Britanie să iasă din UE, la sfârșitul acestei luni, dar unele subiecte dificile sunt deja clare.

Una dintre cele mai importante bariere pentru un acord facil între SUA și Marea Britanie poate fi insistența negociatorilor americani pentru un acces mai mare la Serviciul Național de Sănătate (NHS) al Marii Britanii.

NHS este considerat ca fiind bijuteria coroanei pentru Marea Britanie, oferind asistență medicală gratuită, fiind de o mare importanță atât pentru conservatori cât și pentru laburiști.

Deși premierul Boris Johnson a afirmat în repetate rânduri că NHS nu este de vânzare, comentariile făcute anul trecut de Trump, că programul va fi o  parte a unui acord ”magnific”, i-a speriat pe unii în Marea Britanie.

Un al doilea obstacol în carea unui acord între SUS și Marea Britanie este angajamentul britanic pentru standardele de siguranță alimentară ale UE.

Donald Trump, înregistrat în timp ce cere ca fosta ambasadoare americană în Ucraina Marie Yovanovitch să fie ”dată afară” CITEȘTE ȘI Donald Trump, înregistrat în timp ce cere ca fosta ambasadoare americană în Ucraina Marie Yovanovitch să fie ”dată afară”

Unele dintre cele mai populare  reglementări europene în rândul politicienilor britanici sunt cele referitoare la siguranța alimentelor.

Marea Britanie s-a angajat în mod special să se opună apelurilor Statelor Unite ca Londra să cumpere exporturile anumitor produse agricole americane. Timp de ani de zile, UE a interzis statelor membre să importe carne de la vite tratate cu hormoni și carne de pui spălate cu apă clorinată, pentru combaterea bacteriilor.

În timp ce carnea tratată cu apă clorinată este considerată sigură de către guvernul american, mulți oficiali britanici nu sunt convinși de acest lucru.

Secretarul britanic pentru mediu Theresa Villiers a declarat la începutul acestei luni că ”există bariere legale pentru aceste importuri, care vor fi menținute”.

Pentru reprezentantul american pentru Comerț Robert Lighthizer, pentru Congres și pentru Trump, încheierea unui acord comercial complet cu Marea Britanie, fără fazele existente în discuțiile comerciale cu China, ar fi o ușurare, atât în privința logisticii cât și a opticii.

Impactul standardelor stricte de siguranță pentru alimente ale UE sunt evidente în datele recente. Deși Marea Britanie este a cincea mare piață de export pentru SUA, potrivit datelor din 2018, peodusele agricole reprezintă numai o mică parte.

Exporturile americane de bunuri în Marea Britanie au fost de 66,3 miliarde de dolari în 2018, principalele componente fiind avioane (12 miliarde dolari) și metale și pietre prețioase (8,5 miliarde dolari). Exporturile totale de produse agricole americane în Marea Britanie au fost în valoare de numai 2 miliarde de dolari în 2018, dintre care vin și bere de 261 de milioane de dolari, nuci de 197 de milioane de dolari și soia de 109 milioane de dolari.

Uniunea Europeană

Statele Unite trebuie să ajungă la un acord și cu Uniunea Europeană

Vizita recentă a lui Trump la Davos a arătat stilul caracteristic de negociere al acestuia. În timp ce președintele a subliniat ”discuțiile foarte bune” cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, acesta a avertizat rapid cu tarife uriașe pe automobilele europene.

”Uniunea Europeană profită de țara noastră de mulți, mulți ani. Dar am spus, dacă nu primim ceva, voi lua măsuri, iar măsurile vor fi tarife foarte mari pentru mașinile lor și alte produse ca intră în țara noastră”, a declarat miercuri Trump, la CNBC.

”Afirmând acest lucru, nu vreau ca audiența să fie nervoasă. Vor încheia un acord pentru că trebuie să o facă. Trebuie. Nu au încotro”,  adăugat președintele.

Chiar dacă Trump este convins de disperarea Europei, mai multe state membre au avertizat în ultimele luni, dacă nu au impus, taxe pe serviciile digitale oferite de unele dintre cele mai mari companii de tehnologie din SUA. Parlamentarii Franței au adoptat în iulie o nouă taxă unor companii precum Alphabet și Amazon, provocând indignarea Casei Albe, care a avertizat că va lua măsuri de retorsiune.

Deși Trump și președintele francez Macron au anunțat un acord pentru amânarea taxelor, amenințarea privind tarifele pentru importurile auto se menține.

Administrația Trump a aplicat deja tarife pentru produse europene de ordinul miliardelor de dolari, legate de subvențiile ilegale primite de grupul european Airbus, în urma unei decizii a OMC.

În octombrie, Washingtonul a aplicat tarife de 10% pentru avioanele civile mari și de 25% pentru produse agricole din Europa.

Statele Unite au impus noi sancțiuni legate de Iran CITEȘTE ȘI Statele Unite au impus noi sancțiuni legate de Iran

Runda respectivă de sancțiuni a avut ca țintă produse emplematice, cum ar fi vinul franțuzesc și brânza italiană.

CNBC a relatat în decembrie că SUA analizează impunerea unor tarife de 100% pentru produse europene exceptate inițial, cum ar fi whiskyul scoțian și coniacul.

Tarifele dintre SUA și Europa nu sunt un subiect nou. În 2018, administrația Trump a anunțat tarife de 25% pentru oțel și de 10% pentru aluminiu. UE a reacționat cu tarife aplicate unor produse americane de peste 3 miliarde de dolari, între care bourbonul, yachturile și motocicletele.

Organizația Mondială a Comerțului

Statele Unite continuă să fie în conflict cu OMC. Lighthizer și personalul său speră că remedieze puterea judiciară prea mare a curții din Geneva, între care decizii care limitează capacitatea SUA de a-și proteja producătorii interni de importuri.

”De foarte mult timp, țări bogate au abuzat de OMC, exceptându-se de la reglementările acesteia prin utilizarea unui tratament special, diferențiat”, a afirmat în iulie Lighthizer, care mult timp a fost avocat pentru industria oțelului.

”Acest lucru dezavantajează  americanii care respectă regulile, subminează negocierile la OMC și creează condiții inegale. Aplaud lidershipul președintelui, care cere corectitudine și responsabilitate la OMC și aștept cu nerăbdare să aplic directiva președintelui”, a mai spus Lighthizer.

Analiștii afirmă că acest conflict de la OMC include și nemulțumirea SUA referitoare la dezvoltarea rapidă a unor rivali precum China, care profită de reglementările preferențiale care au ajuns depășite.

viewscnt
Afla mai multe despre
razboi comercial
sua
marea britanie