Mulți români vor un alt job pentru că se consideră subapreciați de angajator

Mulți români vor un alt job pentru că se consideră subapreciați de angajator
scris 26 nov 2021

Peste 60% dintre angajații români care își caută un alt loc de muncă, participanți la un sondaj, se consideră subapreciați de angajator, iar într-o pondere similară (61%) s-ar gândi să accepte un post în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanță.

Media globală a salariaților care se simt subapreciați la locul de muncă actual este de 54%. Procentul minim este înregistrat în Luxemburg (34%), iar cel maxim în India (76%), în timp ce, la nivelul Europei de Est, în Turcia acesta este de 67%, iar în Republica Cehă de 47%.

Urmărește-ne și pe Google News
România - primul Guvern plin condus de un militar din ultimii 76 de ani. Ciucă - singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă. Și singurul care a postat pe Facebook parole. LISTA Ce v-a promis pentru economie CITEȘTE ȘI România - primul Guvern plin condus de un militar din ultimii 76 de ani. Ciucă - singurul general român actual care a condus personal o misiune de luptă. Și singurul care a postat pe Facebook parole. LISTA Ce v-a promis pentru economie

Pentru angajații români, pachetul de compensații rămâne cel mai important criteriu în alegerea unui loc de muncă, dar elementele non-financiare vor fi cele care îi vor diferenția pe angajatori în strategia lor de atragere a forței de muncă. Astfel, 48% dintre cei chestionați declară că sunt mulțumiți de situația lor actuală, dar rămân deschiși la noi oportunități. Alți 15,7% caută activ un alt loc de muncă, plănuiesc să se pensioneze în curând și-au schimbat recent locul de muncă, s-au mutat într-o altă industrie ori și-au luat o pauză.

În același timp, doar o treime (33%) dintre aceștia s-au declarat mulțumiți de situația curentă și nu intenționează să își schimbe locul de muncă, chiar dacă aproape jumătate din angajații români se simt mai stresați de când a izbucnit pandemia de COVID-19.

Cercetarea, efectuată de Randstad Workmonitor, mai arată că 49% dintre români se simt inspirați de colegi și/sau prieteni să facă o schimbare în cariera lor, față de 51%, media globală, peste 60% își caută un alt job, pentru că se consideră subapreciați la locul de muncă actual, 79% știu mai bine ce vor referitor la cariera lor, ca urmare a pandemiei, iar 61% s-ar gândi să accepte un loc de muncă în străinătate, dacă acesta le permite să lucreze la distanță.

Conform sursei citate, peste 80% dintre angajații români își doresc mai multă flexibilitate la locul lor de muncă și, în general, în cariera lor (față de media globală, de 76%). Totodată, 70% simt nevoia unor teste de evaluare, din partea angajatorului sau a instituțiilor statului, pentru a înțelege mai bine asupra căror abilități să pună accentul, în dezvoltarea lor, în vreme ce media globală înregistrează un pondere de 66% în această direcție, marjă în care cea mai ridicată rată se regăsește în China (94%).

De asemenea, aproape 19% din totalul celor intervievați consideră că, în ultimul an, și-au îmbunătățit abilitatea de a atrage venituri, peste 15% au fost promovați, în perioada pandemiei, primind, în același timp, o mărire de salariu și doar 7,2% dintre salariați au fost avansați fără ca acest lucru să se reflecte asupra câștigurilor.

Alte aspecte de care românii țin cont atunci când iau o decizie legată de cariera lor sunt, printre altele: pachetul de compensații și beneficii (66%); un mediu de lucru sigur (51%); flexibilitatea programului, pentru a avea timp pentru responsabilități extra-profesionale (50%); un job cu un nivel de stres acceptabil (43%); oportunitățile de dezvoltare a carierei (37%); lucrul pentru un angajator respectat, căruia îi pasă de angajați (34%); opțiunile de lucru la distanță (27%); oportunitățile de a-și dezvolta abilități pe termen lung, valoroase pentru piața muncii (25%); o activitate cu sens (18%); un loc de muncă unde să se poată conecta cu alte persoane (17%); lucrul pentru o companie în dezvoltare și/sau inovatoare (17%); un șef/superior care le reprezintă interesele (14%); un loc de muncă unde angajații manifestă grijă și atenție unii față de alții (14%).

Rezultatele sondajului au la bază interviuri online realizate în trimestrul al III-lea al anului 2021, pe baza unui eșantion format din 800 de angajați români.

viewscnt
Afla mai multe despre
angajati
locuri de munca