Comisia Europeană a anunțat miercuri că a obținut sprijinul țărilor UE și că a aprobat un prim set de contramăsuri la tarifele SUA pentru oțel și aluminiu care se vor aplica începând cu data de 15 aprilie. Astfel, Uniunea Europeană urmează să impună taxe suplimentare, în principal de 25%, asupra unei serii de importuri din SUA, ca răspuns specific la taxele vamale americane pentru metale.
Bruxelles-ul evaluează în continuare modul în care va răspunde taxelor pentru automobile și tarifelor mai generale anunțate de Donald Trump săptămâna trecută, scrie News.ro.
Astfel, UE poate aplica tarife de retorsiune în valoare de aproximativ 22 de miliarde de euro pentru produse americane precum soia, motociclete și suc de portocale, după ce țările blocului european au aprobat miercuri acesta măsuri, a anunțat Comisia Europeană.
16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

„UE consideră că tarifele americane sunt nejustificate și dăunătoare, provocând prejudicii economice ambelor părți, precum și economiei mondiale. UE și-a exprimat clar preferința de a găsi soluții negociate cu SUA, care să fie echilibrate și reciproc avantajoase”, a declarat executivul comunitar.
Contracarând tarifele președintelui Donald Trump pentru oțel și aluminiu, contramăsurile Uniunii Europene se vor aplica în trei runde.
După ce unele vor intra în vigoare săptămâna viitoare, altele se vor aplica de la mijlocul lunii mai, iar ultima rundă va urma în decembrie, scrie POLITICO.
Doar Ungaria s-a opus pachetului de măsuri, potrivit a patru diplomați UE care au avut cunoștință directă de vot, în timp ce toate celelalte 26 de țări au votat în favoarea acestuia.
„Escaladarea nu este răspunsul. Astfel de măsuri vor provoca daune suplimentare economiei și cetățenilor europeni prin creșterea prețurilor. Singura cale de urmat sunt negocierile, nu represaliile”, a declarat Péter Szijjártó, ministrul afacerilor externe și comerțului din Ungaria, într-o postare pe X.
Ar fi trebuit însă ca 14 țări UE să voteze, precum Ungaria, împotriva represaliilor economice ale blocului comunitar, ceea ce era foarte puțin probabil având în vedere demonstrațiile de unitate din ultimele săptămâni.

Represaliile europene nu răspund încă impunerii de către Trump a unor tarife „reciproce” de 20% pentru toate exporturile UE, care au intrat în vigoare miercuri, și nici ultimului său tarif de 25 % pentru mașini. Trump a declarat, de asemenea, că vor veni în curând și tarifele pentru produsele farmaceutice.
Comisia Europeană ia în considerare prezentarea contramăsurilor sale privind aceste tarife încă de săptămâna viitoare.
„Cu siguranță va fi în curând. Mă aștept să fie chiar săptămâna viitoare”, a declarat marți purtătorul de cuvânt pentru comerț, Olof Gill.
Trump cere ca UE să își reducă excedentul comercial cu SUA, de exemplu prin cumpărarea unor cantități nerealiste de gaz sau prin reducerea standardelor de siguranță pentru mașini.
În timp ce Europa vinde într-adevăr mai multe bunuri americanilor, SUA se bucură la rândul lor de un excedent atunci când vine vorba de servicii. În ansamblu, relația comercială de 1,3 trilioane de euro are o diferență de doar aproximativ 50 de miliarde de euro.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a relansat săptămâna aceasta ideea eliminării tuturor tarifelor industriale - în cadrul unui acord „zero pentru zero” - pe bază reciprocă.