Marea Britanie, Franța și Germania ar putea anunța, cel mai devreme luni, un vehicul special de investiții prin care și-ar respecta angajamentele de a susține relațiile comerciale ale companiilor lor cu Iranul în pofida sancțiunilor, măsură care ar ajuta la salvarea acordului nuclear cu republica islamică, dar care ar avea mai mult un rol politic simbolic decât impact economic, au declarat doi diplomați europeni, relatează Bloomberg.
Acest mecanism este esențial pentru eforturile Uniunii Europene de a convinge Iranul să nu se retragă din acordul convenit în 2015, care îi restricționează activitățile nucleare în schimbul relaxării sancțiunilor. Statele Uniute s-au retras din acest acord în mai 2018 și au reimpus sancțiunile, scrie News.ro.
Un proiect de declarație obținut de Bloomberg salută inițiativa Marii Britanii, Franței și Germaniei, pentru că asigură ”un impact pozitiv asupra relațiilor economice și comerciale cu Iranul și, cel mai important, asupra vieții iranienilor”.
Declarația va fi discutată luni dimineață de reprezentanții guvernelor statelor membre ale UE la Bruxelles și ar putea fi publicată ulterior, dacă toate cele 28 de state membre vor fi de acord.
Inițiativa reflectă atât hotărârea Europei de a păstra acordul cu Iranul cât și îngrijorările europene în creștere legate de dominația dolarului asupra sistemului financiar internațional. Mecanismul ar trebui să protejeze companiile europene care vor să facă afaceri cu Iranul de sancțiunile care ar putea fi impuse de Statele Unite pentru tranzacțiile în dolari.
Teoretic, vehiculul de investiții ar încasa plăți din partea companiilor care vor să continue afacerile cu Iranul, fie prin primirea de derogări pentru importuri de petrol fie prin comerț permisibil cu bunuri precum alimente și medicamente. În lipsa unui transfer direct de fonduri între Iran și companiile europene, cel puțin în teorie, companiile ar trebui să fie protejate de sancțiunile americane.
Administrația Trump a descris această inițiativă ca fiind o încercare de evitare a campaniei de ”presiuni maxime” împotriva Iranului și a pus sub semnul întrebării capacitatea acesteia de a ocoli restricțiile.
Coordonatorul programului nuclerar iranian, Ali Akbar Salehi, a spus săptămâna trecută că Iranul este gata să reia programul de îmbogățire a uraniului, utilizând o tehnologie mult mai avansată, dacă acordul nuclear va eșua. Iranul ia în considerare producția de combustibil nuclear pentru sistemele de propulsie navală, ceea ce înseamnă că va aduce îmbogățirea uraniului la un nivel mai apropiat de cel necesar armelor nucleare.