Adevăratul motiv pentru care Lukoil și-a vândut rețelele de benzinării din Polonia, Lituania și Letonia nu a fost “parte a programului de optimizare a structurii activelor retail din Europa”, așa cum a anunțat oficial compania rusă, ci efectul “sentimentului puternic anti-rusesc” din regiune.
Dezvăluirea aparțin chiar CEO-ului Lukoil, Vagit Alekperov, și ar putea fi considerat un indiciu cu privire la intențiile companiei cu privire la operațiunile pe care aceasta le desfășoară în România. Cu atât mai mult cu cât, în pofida faptului că Lukoil este un mare producător de petrol, recent, Litasco, divizia comercială a grupului rus Lukoil, a devenit primul primul cumpărător din Europa al țițeiului iranian, urmând a livra rafinăriei Petrotel din România un milion de barili de țiței, încărcat în 5 februarie în terminalul iranian Kharg Island.
Faptul că Lukoil preferă să rafineze la Petrotel petrol importat din Iran, în locul celui produs de divizia sa de explorare și producție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Exit masiv de pe piața Central și Est-Europeană
Vânzarea celor 230 de benzinării pe care Lukoil le opera în Polonia, Letonia și Lituania către AMIC Energy Management (un fond de investiții austriac al cărui președinte este Wolfgang Ruttenstorfer, fost CEO al grupului OMV între 2002 - 2011, perioadă în care austriecii au cumpărat și Petrom) survine unei operațiuni similare efectuate de Lukoil vara trecută în Estonia, unde și-a vândut subsidiara Lukoil Eesti unei companii locale, Olerex.
Însă Lukoil nu a ieșit numai de pe piața baltică, ci de pe pe întreaga piața central și est-europeană, cu excepția Bulgariei și României. În 2014, Lukoil și-a vândut rețele de retail din Cehia, Ungaria și Slovacia.
Alekperov: “Compania a început să piardă bani și să perceapă o atitudine negativă îndreptată împotriva sa”
“În prezent, vindem activele din Lituania și Letonia, țări în care există un puternic sentiment anti-rusesc. Consiliul de administrație a decis, în consecință, să ne retragem din aceste state”, a declarat Vagit Alekperov postului rus de televiziune Russia-24.
Decizia a fost luată, potrivit CEO-ului Lukoil, citat de Oil Price, ca urmare a faptului că, în aceste state, “compania a început să piardă bani și să perceapă o atitudine negativă îndreptată împotriva sa”.
”Sentimentul anti-rusesc” al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești
Dacă Lukoil a identificat în Polonia și statele baltice, o “atitudine negativă” referitor la activitățile sale, în România situația nu poate fi decât și mai gravă, această atitudine putând fi percepută de oficialii Lukoil ca una instituționalizată, nu doar un sentiment la nivelul populației și, implicit, al consumatorilor. Anul trecut, Lukoil a fost nevoită să închidă rafinăria ca urmare a sechestrului impus de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești asupra cantităților de petrol importat. Compania a acuzat că sunt nereguli în rechizitoriul prin care persoane din conducere sunt acuzate de spălare de bani și de folosire cu rea-credință a creditului companiei.
Lukoil a ajuns să se adreseze în acest sens și Comisiei Europene, invocând abuzuri ale procurorilor și sugerând o “instrumentare politică” a dosarului. La începutul lunii februarie, Tribunalul Prahova a dat parțial dreptate companiei, dispunând restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a cauzei având ca obiect acțiunea penală din dosarul Petrotel Lukoil, după ce, luna trecută, constatase neregularități în rechizitoriul prin care acest dosar a fost trimis în judecată. Magistrații au arătat că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților. De altfel, potrivit unor surse guvernamentale, dosarul împotriva Lukoil a fost instrumentat ca urmare a temerilor că rușii vor să părăsească România, unde au beneficiat de prevederile Codului Fiscal privind amânarea la plata TVA în vamă pentru materia primă importată.
CITEȘTE ȘI Tribunalul Prahova restituie procurorilor dosarul Petrotel Lukoil, după ce constatase neregularități în rechizitoriuLukoil ar putea vinde Petrotel iranienilor
Decizia Lukoil de a procesa un petrol importat din Iran la Petrotel, în pofida faptului că este unul din cei mai mari producători de petrol din Europa, sugerează o modificare de viziune a companiei, de extindere în Asia în detrimentul Europei.
Lukoil dispune de rezerve dovedite considerabile de petrol, de 12,585 miliarde de barili. Cu toate acestea, se pare că rușii sunt extrem de dornici să se întoarcă în Iran, în urma ridicării sancțiunilor. În trecut, Lukoil a fost una dintre cele mai active companii străine prezente pe piața iraniană, în special în sectorul de explorare și producție.
N-ar fi exclus ca, pentru a obține o participație la exploatarea zăcămintelor iraniene, Lukoil să fie dispusă la un schimb de active care să vizeze și Petrotel. Iranienii ar intra astfel pe piața de rafinare din Europa, putând distribui nu numai țiței brut, ci și produse rafinate.