Le Monde: O operațiune de destabilizare orchestrată de Rusia a vizat mai multe țări europene. Serviciile de informații au remarcat și România, dar nu au găsit autorii

Le Monde: O operațiune de destabilizare orchestrată de Rusia a vizat mai multe țări europene. Serviciile de informații au remarcat și România, dar nu au găsit autorii
scris 26 feb 2024

Descoperirea, la sfârșitul lunii octombrie 2023, a grafitti-urilor cu Steaua lui David pe ziduri din Paris și din câteva orașe suburbane, urmată de arestarea unui cuplu de moldoveni prinși în flagrant, a făcut posibilă detectarea unei tentative de manipulare a opiniei publice franceze în chestiunea războiului dintre Hamasul palestinian și Israel.

„Sponsorul” acțiunilor, Anatoli Prizenko, un alt moldovean cu domiciliul la Chișinău, a dat asigurări în mass-media franceze, fără a convinge, că intenția este de a sensibiliza Franța cu privire la pericolele antisemitismului, transmite Le Monde, citată de Rador Radio România

Urmărește-ne și pe Google News
TABEL Au venit rezultatele la simulare Evaluare Națională 2024: Dezastru la matematică. Lucrările au fost corectate pentru prima dată digital CITEȘTE ȘI TABEL Au venit rezultatele la simulare Evaluare Națională 2024: Dezastru la matematică. Lucrările au fost corectate pentru prima dată digital

O notă de sinteză a Direcției Generale de Securitate Internă a Franței (DGSI), trimisă Ministerului francez al Afacerilor Externe, indică faptul că operațiunea „Steaua lui David” a fost condusă de Departamentul 5 al FSB, responsabil cu operațiunile internaționale în cadrul serviciilor de securitate ruse. O campanie de dezinformare care s-a dovedit a fi, în realitate, doar o parte dintr-o operațiune de interferență mai amplă desfășurată în mai multe țări europene.

Ancheta franceză a început în noaptea de 26 octombrie 2023, când două persoane au fost arestate în timp ce desenau Steaua lui David pe ziduri. Era vorba despre un cuplu de moldoveni, care au dezvăluit că au fost plătiți cu sume între 300 și 500 de euro, că li s-a plătit biletul de avion de la Chișinău la Paris Beauvais și că li s-au pus la dispoziție telefoane. Un al treilea bărbat de la fața locului le-a dat șabloanele și vopseaua de tip spray. El a fost cel care a făcut fotografiile pentru a le posta pe rețelele de socializare. Anchetatorii au observat că o a doua echipă /de infractori/ a reușit să scape.

„Influencer” eficient

Toți cei reținuți au părăsit Franța fără incidente și s-au întors în Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă din Rep. Moldova. Investigațiile DGSI au permis depistarea prezenței aceluiași cuplu în Franța, în perioada 25-30 septembrie 2023, când au distribuit pliante cu inscripția „Stop-NATO” și flyere anti-imigrație. Ministerul de Interne francez a dat asigurări că nu a avut cunoștință de aceste acțiuni la momentul respectiv.

Sponsorul, Anatoli Prizenko, a fost identificat rapid. Serviciile franceze au reușit să stabilească legătura dintre acest bărbat și Departamentul 5 al FSB, condus de Serghei Besseda. Potrivit unui înalt diplomat familiarizat cu subiectul, Besseda nu a fost sancționat după eșecul primei faze a invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, așa cum s-a speculat în Rusia; el a rămas în funcție.

Potrivit lui Andrei Kozovoi, profesor de istorie rusă și sovietică la Universitatea din Lille, Serghei Besseda a preluat funcția de șef al Departamentului de informații operaționale în anul 2004, în cadrul Departamentului 5 al FSB. „Responsabil de operațiunile din „străinătatea apropiată” a Rusiei, adică fostele republici sovietice devenite state independente după 1991, Besseda s-a dovedit un „influencer” efectiv, în primul rând în Transnistria, un teritoriu separatist al Moldovei”. În august 2008, a fost promovat ca șef al Departamentului 5.

Operațiunea „Steaua lui David” reprezintă doar o mică parte dintr-un plan mai mare, la nivel european, orchestrat de departamentul condus de Besseda. Potrivit notei DGSI transmisă către Ministerul francez de Externe, campania de dezinformare menită să divizeze opinia publică și să slăbească guvernele a început în primăvara anului 2023 în Polonia. Moldovenii, conduși de la distanță de FSB, desfășurau deja acțiuni de dezinformare, supraveghere și sabotaj acolo. În august, indivizii au răspândit apoi sloganuri anti-NATO, sugerând că această mișcare provine din societatea civilă poloneză. Au folosit, de asemenea, pliante și autocolante cu imaginea grupului paramilitar rus Wagner. Justiția poloneză a preluat mai multe dintre aceste cazuri.

Microsoft le-a propus celor de la Apple să cumpere Bing. De ce a fost refuzată oferta CITEȘTE ȘI Microsoft le-a propus celor de la Apple să cumpere Bing. De ce a fost refuzată oferta

Pliante anti-NATO

În iulie, serviciile de informații spaniole au remarcat mai multe demonstrații pro-ruse și anti-NATO, difuzate pe rețelele de socializare. De data aceasta, nicio mențiune despre moldoveni. În aceeași lună, în Letonia, în timp ce contraofensiva ucraineană la sol era blocată și susținătorii Kievului erau chemați în ajutor, au fost organizate mitinguri anti-NATO la instigarea unor activiști calificați drept „pro-ruși” de autoritățile locale. Acest stat baltic, învecinat cu Rusia și Belarus, are 1,9 milioane de locuitori, dintre care 35% sunt vorbitori de limbă rusă.

La începutul lunii octombrie, la München de această dată, în cadrul Oktoberfest, cunoscutul festival al berii, patru moldoveni ce făceau parte din aceeași rețea cu cuplul arestat la Paris au distribuit, timp de câteva zile, autocolante și pliante anti-NATO.

Serviciile de informații au remarcat că și în România se întreprind operațiuni similare, dar nu au reușit să identifice autorii. Austria se numără, de asemenea, printre țările vizate de FSB ca parte a acestei campanii ostile Alianței Atlantice.

DGSI franceză și omologii săi din alte țări și-au împărtășit informațiile legate de aceste operațiuni. Se pare că, în cele mai multe cazuri, „analiza tuturor acestor elemente duce la Departamentul 5 al FSB”, mai adaugă diplomatul francez. Serviciile poloneze cred, la rândul lor, că și serviciile secrete militare ruse (GRU) ar fi putut gestiona anumite acțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
steaua lui david
franta
romania
paris