Justiția britanică îi acordă lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, permisiunea de a face apel împotriva extrădării în SUA

Justiția britanică îi acordă lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, permisiunea de a face apel împotriva extrădării în SUA
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 mai 2024

Lupta fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, pentru a evita extrădarea în Statele Unite a primit un impuls uriaș luni, când Înalta Curte din Londra a decis că asigurările SUA privind cazul său nu au fost satisfăcătoare și că acesta va avea parte de o audiere completă a apelului, relatează Reuters.

În martie, Înalta Curte i-a acordat provizoriu lui Assange, în vârstă de 52 de ani, permisiunea de a face apel din trei motive. Dar a oferit totodată Statelor Unite posibilitatea de a da asigurări satisfăcătoare că nu vor solicita pedeapsa cu moartea și că îi vor permite să se bazeze pe dreptul la libertatea de exprimare prevăzut de Primul Amendament, în cadrul unui proces.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-o scurtă hotărâre, doi judecători de la Înalta Curte au declarat luni că argumentele SUA nu au fost suficiente și au spus că vor permite ca apelul să continue, pentru a asculta argumentul său conform căruia ar putea fi discriminat atunci când va fi judecat în SUA pentru spionaj, pentru că, fiind născut în Australia, este cetățean străin și ar putea să nu beneficieze de Primul Amendament, scrie News.ro.

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a scăzut ușor CITEȘTE ȘI Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice a scăzut ușor

Sute de protestatari s-au adunat în fața tribunalului înainte de această decizie-cheie, o mare victorie după 13 ani de lupte juridice.

Vestea a fost întâmpinată în afara tribunalului cu un ropot de aplauze și urale. Echipa de avocați a lui Assange declarase că, dacă pierdea, putea fi într-un avion peste Atlantic în 24 de ore.

Avocatul său, Edward Fitzgerald, le-a spus judecătorilor că nu ar trebui să accepte asigurările date de procurorii americani că Assange, născut în Australia, se poate baza pe drepturile și protecția acordate de Primul Amendament, întrucât instanțele americane nu ar fi obligate să facă acest lucru. "Noi spunem că aceasta este o asigurare vădit inadecvată", a declarat el în fața instanței.

Statele Unite au declarat, în schimb, că garanția privind Primul Amendament este suficientă. James Lewis, care reprezintă autoritățile americane, a declarat că Assange nu va fi discriminat din cauza naționalității sale în niciun proces sau audiere în SUA.

Pe de altă parte, Fitzgerald a acceptat o asigurare separată că Assange nu va fi condamnat la pedeapsa cu moartea, spunând că SUA au oferit o "promisiune fără echivoc de a nu-l acuza de nicio infracțiune capitală".

Echipa de avocați a lui Asaange a fost bucuroasă după ce s-a luat decizia. Fitzgerald a declarat că ar putea trece luni de zile până când apelul va fi audiat.

Julian Assange este urmărit penal în Statele Unite pentru scurgeri de documente militare și diplomatice clasificate începând din 2010. Guvernul britanic a fost de acord cu extrădarea sa în 2022.

În conformitate cu legea americană privind spionajul, el ar putea fi condamnat la câteva decenii de închisoare.

Julian Assange s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra timp de șapte ani, când au început problemele sale juridice, înainte de a fi încarcerat în 2019 pentru că nu a respectat condițiile eliberării sale condiționate. Anul trecut, el a fost inițial refuzat de justiție în încercarea sa de a face apel împotriva extrădării sale.

viewscnt
Afla mai multe despre
wikileaks
julian assange