Japonia vrea să crească bugetul apărării

Japonia vrea să crească bugetul apărării
scris 29 nov 2022

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a cerut cabinetului său să crească cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB până în 2027, de la un nivel de aproximativ 1%, care a fost stabilit de mult timp, transmite AFP.

Kishida a anunțat planul miniștrilor săi de apărare și de finanțe, în contextul în care Japonia își revizuiește strategiile de apărare și securitate pentru a face față amenințărilor tot mai mari din partea Chinei, precum și peisajului geopolitic în schimbare după invazia Rusiei în Ucraina. În august, ministerul apărării a prezentat o cerere de buget de 40 de miliarde de dolari, dar cifra nu va fi finalizată până când guvernul nu va finaliza actualizările mai multor politici de apărare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Elon Musk atacă Apple, după ce producătorul iPhone-ului și-a redus foarte mult cheltuielile cu reclame pe Twitter CITEȘTE ȘI Elon Musk atacă Apple, după ce producătorul iPhone-ului și-a redus foarte mult cheltuielile cu reclame pe Twitter
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Vom lua măsuri bugetare pentru a crește cheltuielile pentru apărare și alte cheltuieli la două procente din PIB-ul actual până în 2027", a declarat ministrul apărării Yasukazu Hamada reporterilor după discuțiile cu Kishida. Cheltuielile de apărare ale Japoniei au fost stabilite la aproximativ unu la sută din PIB sau mai puțin timp de decenii, dar Partidul Liberal Democrat al lui Kishida a semnalat planuri de a crește această cifră mai aproape de standardul NATO de doi la sută. presiunea crescândă din partea Chinei, inclusiv exercițiile militare și prezența de nave în jurul insulelor disputate cu Japonia, precum și invazia Rusiei în țara vecină, au contribuit la crearea unui sprijin pentru creșterea cheltuielilor.

O serie de lansări de rachete de către Coreea de Nord, inclusiv unele care au călătorit deasupra Japoniei, au ascuțit, de asemenea, opiniile. Problema a fost controversată în Japonia din mai multe motive, inclusiv constituția pacifistă de după război a țării, care limitează capacitatea sa militară la măsuri aparent defensive. Presa locală a declarat că una dintre țintele cheltuielilor suplimentare ar fi capacitatea de "contraatac" - arme care pot viza locurile de lansare a rachetelor inamice și care sunt descrise de Tokyo ca fiind defensive. Un sondaj publicat luni de agenția de știri Kyodo a arătat că peste 60 la sută dintre respondenți erau în favoarea obținerii unei "capacități de contraatac".

O altă problemă controversată este modul de plată a cheltuielilor suplimentare pentru apărare, creșterea taxelor fiind nepopulară, inclusiv în interiorul PDL-ului lui Kishida. Guvernul Japoniei este deja împovărat de costuri enorme asociate cu o populație îmbătrânită și în scădere, precum și cu redresarea post-pandemică și consecințele războiului din Ucraina.

Sondajul Kyodo a constatat că aproximativ o treime dintre respondenți sunt în favoarea reducerilor de cheltuieli în alte părți ale bugetului guvernamental pentru a plăti pentru creșterea cheltuielilor pentru apărare. Puțin peste 22 la sută au susținut creșterea impozitelor pe profit, iar 13 la sută sunt în favoarea emiterii de obligațiuni guvernamentale.

viewscnt
Afla mai multe despre
japonia
aparare
buget