De la 1 ianuarie, cele mai mari companii de asigurări din Japonia nu vor mai despăgubi navele care navighează în apele Rusiei și Ucrainei pentru eventualele daune din confruntările militare. Potrivit ziarului Nikkei, citând surse, decizia corespunzătoare ar putea avea un impact negativ asupra livrării de GNL produs în cadrul proiectului Sahalin-2.
Potrivit publicației, decizia firmelor japoneze este legată de refuzul companiilor străine implicate în reasigurare de a încheia acorduri bazate pe riscurile asociate navigației în apele rusești. Partea japoneză intenționează să înceapă negocieri cu companiile străine după sărbătorile de Crăciun pe tema reluării acoperirii daunelor din confruntările militare pentru a asigura aprovizionarea stabilă cu GNL de la Sahalin-2, notează Nikkei.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
După cum a explicat un oficial japonez pentru TASS, proiectul Sahalin-2 asigură aproape 9% din consumul Japoniei de gaz natural lichefiat, care este aproape în întregime utilizat pentru a genera energie electrică, oferind 3% din producția japoneză de energie, arată Adevarul.
Embargo și plafonul de preț
Pe 5 decembrie a intrat în vigoare un embargo asupra livrărilor de petrol din Rusia, pe mare, către Uniunea Europeană. UE, Grupul celor Șapte (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța, Japonia), precum și Australia au convenit asupra unui plafon de preț pentru petrolul rusesc furnizat pe mare la 60 de dolari pe baril. SUA, UE și Marea Britanie interzic companiilor lor să ofere servicii de transport, financiare și de asigurare navelor cisterne care transportă petrol din Federația Rusă la un preț peste nivelul convenit.
La sfârșitul lunii noiembrie, Departamentul de Trezorerie al Statelor Unite a permis până la 30 septembrie 2023 operațiuni legate de livrarea pe mare a petrolului din proiectul Sakhalin-2 către Japonia. Aceste livrări au fost eeceptate din politica de plafonare a prețurilor. Anterior, Uniunea Europeană a luat o decizie similară, stabilind data de expirare a acestei scutiri până la 5 iunie 2023.
Guvernul japonez a introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc, dar acesta nu va afecta produsele proiectului Sahalin-2. Ministerul de Externe al țării a declarat într-un comunicat că o astfel de decizie a fost luată din motive de securitate energetică națională.
Vicepremierul rus Alexander Novak a declarat pe 4 decembrie că Federația Rusă nu va vinde petrol sub un plafon de preț, chiar dacă aceasta înseamnă reducerea producției, deoarece acest lucru este inacceptabil și contrar regulilor pieței și Organizației Mondiale a Comerțului.