Italia a blocat exportul de vaccinuri AstraZeneca, o premieră în UE

Italia a blocat exportul de vaccinuri AstraZeneca, o premieră în UE
scris 5 mar 2021

Italia a blocat exportul către Australia al dozelor de vaccin anti-Covid de la AstraZeneca produse pe teritoriul european, prima aplicare a unui mecanism de control pus impus de Bruxelles, scrie AFP, citând surse europene.

Roma a comunicat decizia sa Comisiei Europene, care nu a avut nicio obiecție. Potrivit cotidianului La Reppublica, decizia se referă la 250.000 de doze din laboratoarele AstraZeneca, scrie News.ro.      

Urmărește-ne și pe Google News
Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2 CITEȘTE ȘI Miracolul digitalizării: declarațiile online nu se mai depun la etajul 2

Compania a fost aspru criticată de guvernele europene după ce a anunțat în ianuarie că nu poate livra în primul trimestru decât o treime din cele 120 de milioane de doze pe care le-a promis inițial celor 27 de țări, din cauza dificultăților de fabricație la o întreprindere belgiană.         

Argumentul nu a convins Bruxelles-ul, care amintea că alte trei uzine erau menționate în contractul semnat cu UE.               

Deși nu vizează în mod specific AstraZeneca, Comisia Europeană impune de la finalul lui ianuarie garanții la export de vaccinuri anti-Covid produse în UE, cu scopul de a păstra controlul dozelor care sunt destinate celor 27.

Este pentru prima dată când un stat membru blochează un export prin acest mecanism, a indicat pentru AFP sursa europeană.

Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment CITEȘTE ȘI Cum pot antreprenorii să își salveze firmele chiar de la faliment

Dispozitivul prevede ca statele să exercite ele însele acest control prin vămile lor naționale, examinând cererile de autorizație de export depuse de laboratoare, înainte de a solicita aprobarea Comisiei.

"Autoritatea competentă italiană a primit o cerere de la AstraZeneca pentru autorizarea de exportare a vaccinurilor (...) și a trimite propunerea sa de decizie Comisiei", a explicat pentru AFP o altă sursă europeană.               

Executivul european "are ultimul cuvânt pentru că statul membru este obligat să decidă asupra cererii de autorizare în conformitate cu avizul Comisiei", subliniază ea.        

AstraZeneca, care produce vaccinul anti-Covid în locuri din Belgia și Olanda, dispune în Italia de o uzină de îmbuteliere și de ambalare.

Întrebat de AFP, cabinetul premierului Mario Draghi a refuzat orice comentariu.              

La fel ca în multe state membre, s-au ridicat voci în Italia pentru a critica lentoarea campaniei de vaccinare, lansată zgomotos la finalul lui decembrie, a întâmpinat rapid întârzierea livrărilor.

În acest stadiu, 1,51 de milioane de italieni au fost vaccinați, în primul rând personalul medical și persoanele în vârstă, iar 4,84 de milioane de doze au fost administrate la o populație totală de aproape 60 de milioane.

Australia a aprobat la mijlocul lui februarie vaccinul AstraZeneca și ar trebui să înceapă să-l folosească săptămâna aceasta, cu primele injecții vineri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
astrazeneca
italia
vaccin