Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, le cere specialiștilor din institutele de cercetări să fie mai activi în dezbaterea publică pentru a contrabalansa valul populist și a diminua impactul exagerărilor caracteristice perioadelor electorale.
"Îmi permit să vă mai adresez un apel, dumneavoastră, colegilor din institutele de cercetări, în afară ce această sugestie, de a continua pe axul cercetării legate de programul de aderare în Zona Euro, și această sugestie este să fiți mai activi în dezbaterea publică pentru că este nevoie de rigoare științifică, de gândire economică, sociologică, de calitate, pentru că, pe de o parte să contrabalansăm valul populist, care există nu numai în România, observăm peste tot în Europa, iar pe de altă parte să diminuăm impactul exagerărilor, distorsiunilor care sunt caracteristice, cel puțin perioadelor electorale", a spus Mugur Isărescu, la cea de-a VI-a ediție a conferinței internaționale Economic Scientific Research - Theoretical, Empirical and Practical Approaches - ESPERA 2019, scrie Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a dat și câteva exemple de dată recentă, respectiv o știre în care se menționa că "Guvernatorul a venit cu propunerea să se schimbe moneda", iar alta în care se afirma că "leul a ajuns la fundul prăpastiei".
Guvernatorul BNR a declarat că prima știre pare să fie o glumă, dar pentru unii cititori schimbarea monedei face referire prin rezonanță la perioada reformei monetare confiscative din 1947 și din 1952. De asemenea, el a menționat că a doua știre, în care se spune că leul s-a depreciat în ultimele săptămâni și este la fundul prăpastiei, nu respectă adevărul.
"Vă invit să ieșiți mai pe larg. Sunteți institut de cercetări. Cuvântul dumneavoastră, cuvântul Academiei, trebuie să fie auzit ca să spună adevărul economic, adevărul statistic, că nu sunt multe adevăruri statistice", a afirmat Mugur Isărescu.
De asemenea, el a cerut institutului să centreze planul cercetărilor științifice pe tema aderării la Zona Euro.