Irlanda și UE nu vor accepta niciodată ca Marea Britanie să poată renunța unilateral la acordul privind granița

Irlanda și UE nu vor accepta niciodată ca Marea Britanie să poată renunța unilateral la acordul privind granița
scris 5 nov 2018

Nici Irlanda și nici Uniunea Europeană nu vor semna vreodată un acord referitor la menținerea deschisă a graniței irlandeze cară să poată fi anulat unilateral de către Marea Britanie, a declarat luni ministrul irlandez de Externe Simon Coveney, transmite Reuters.

Cu doar cinci luni înainte de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, premierul Theresa May trebuie să încheie un acord de separare, iar negocierile se împiedică de termenii menținerii liberei circulații între Irlanda de Nord și Republica Irlanda, care este membră a UE, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Publicația Daily Telegraph a relatat că ministrul britanic pentru Brexit, Dominic Raab, a solicitat, în mod privat, dreptul de a retrage Marea Britanie din acordul referitor la frontiera cu Irlanda, după trei luni.

Mesaj din America pentru „tinerii frumoși și liberi”: Sunteți precum iobagii ruși de acum 250 de ani. Nu aveți nimic! CITEȘTE ȘI Mesaj din America pentru „tinerii frumoși și liberi”: Sunteți precum iobagii ruși de acum 250 de ani. Nu aveți nimic!

”Poziția irlandeză rămâne consecventă și foarte clară că un acord temporar, care să poată fi denunțat unilateral de britanici, nu va fi acceptat niciodată de Itrlanda sau de Uniunea Europeană”, a scris Coveney pe Twitter.

După o întâlnire care a avut loc vineri, la Dublin, șeful de cabinet al lui May, David Lidington, Coveney și Lidington au afirmat că cele două părți sunt foarte aproape să rezolve diferendele referitoare la frontieră.

Lidington a mai spus că guvernul britanic își va respecta angajamentele asumate deja în privința frontierei, care includ un acord care va fi aplicat până la găsirea unei soluții mai bune.

UE a anunțat ulterior că acordul referitor controlul vamal va fi aplicat la nivelul întregii Marii Britanii și ar putea acorda acestei țări anumite drepturi de stabilire a reglementărilor comerciale, menținând în același timp regulile din Irlanda de Nord conforme cu cele din UE, au afirmat vineri oficiali și diplomați britanici.

viewscnt
Afla mai multe despre
irlanda
uniunea europeana