„Cele mai dure sancțiuni din istorie” impuse de SUA Iranului intră în vigoare

„Cele mai dure sancțiuni din istorie” impuse de SUA Iranului intră în vigoare
scris 5 nov 2018

SUA au impus Iranului luni „cele mai dure sancțiuni” din istorie, după un val de proteste în Iran, scrie BBC.

Administrația Trump a reinstituit toate sancțiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât și țările care aveau relații comerciale cu această țară. Sancțiunile vizează exporturile de petrol, transportul și băncile, sectoare esențiale ale economiei iraniene, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Mii de iranieni care scandau „moarte Americii” au mărșăluit pe străzile orașelor din Iran sâmbătă, respingând cererile pentru negocieri.

Vânzările de locuințe din California au scăzut cu 18%, cel mai mare declin din ultimul deceniu. Vine un crah imobiliar, avertizează un investitor din piețele de bonduri CITEȘTE ȘI Vânzările de locuințe din California au scăzut cu 18%, cel mai mare declin din ultimul deceniu. Vine un crah imobiliar, avertizează un investitor din piețele de bonduri

Armata Iranului a informat că va organiza exerciții militare de apărare luni și marți pentru a demonstra capacitățile militare ale țării.

Demonstrațiile au avut loc la aniversarea de 39 de ani de la ocuparea ambasadei americane de la Teheran, care a dus la patru decenii de ostilitate. Președintele american, Donald Trump, a declarat că Iranului îi este deja greu din cauza politicilor sale.

„Sancțiunile impuse Iranului sunt foarte puternice. Sunt cele mai puternice sancțiuni pe care le-am impus vreodată. Și vom vedea ce se întâmplă cu Iranul, dar nu se descurcă foarte bine”, a declarat Trump.

Washingtonul a reimpus sancțiunile după ce Trump a retras SUA în mai dintr-un acord semnat în 2015 care a avut ca scop limitarea capacităților nucleare ale Iranului.

Din acordul din 2015 mai fac parte Marea Britanie, Franța, Germania, Rusia și China, ele respectând în continuare tratatul și informând că vor crea o nouă metodă de plată pentru a continua comerțul cu Iranul și să evite sancțiunile Statelor Unite.

Trump argumentează că termenii acordului sunt inacceptabili și că nu au oprit Iranul din a-și dezvolta un program nuclear și să intervină în țările vecine, precum Siria sau Yemen. Iranul l-a acuzat pe Trump că a creat un „război psihologic”.

Washingtonul dorește să oprească și activitățile Teheranului precum atacuri cibernetice, teste cu rachete balistice și susținerea față de grupări teroriste din Orientul Mijlociu.

„Lucrăm pentru a ne asigura că susținem poporul iranian și că ne direcționăm activitățile pentru a ne asigura că comportamentul malign al Republicii Iranului este schimbat. Acesta este scopul, aceasta este misiune și o vom duce la capăt, în numele președintelui”, a declarat Secretarul de Stat american, Mike Pompeo.

El a adăugat că peste 100 de companii internaționale importante s-au retras din Iran din cauza sancțiunilor.

Pe lista de sancțiuni vor fi trecute numele a peste 700 de persoane fizice, entități, vase și aeronave inclusiv bănci importante, exportatori de petrol și companii de transport.

Pompeo a explicat că unele țări nu vor putea să își oprească importurile de petrol iranian imediat și acestea au fost exceptate cu condiția că le vor reduce și în final, le vor opri complet.

Printre cele opt țări exceptate se află Italia, India, Japonia și Coreea de Sud, Turcia, China.

Mii de studenți iranieni au defilat, duminică, în capitala Teheran, scandând "Moarte Americii!" pentru a marca 39 de ani de la ocuparea ambasadei Statelor Unite în 1979 și pentru a protesta față de reinstituirea, luni, a sancțiunilor americane.

Potrivit mass-media iraniene, mii de iranieni au luat parte la adunări în cele mai multe orașe din țară, jurând fidelitate autorității supreme a țării, ayatollahul Ali Khamenei.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
iran
sanctiuni