Am intrat în 2020, ce ni se pregătește: Liberalizarea canabisului, subvenții pentru bone și bunici, uniuni între două persoane de același sex, schimbări în contractul cu băncile, amnistii, restricții pentru firme

Am intrat în 2020, ce ni se pregătește: Liberalizarea canabisului, subvenții pentru bone și bunici, uniuni între două persoane de același sex, schimbări în contractul cu băncile, amnistii, restricții pentru firme

Sursa foto - Delstudio/Dreamstime.com

scris 1 ian 2020

În condițiile unui guvern minoritar, care nu este susținut de o majoritate parlamentară, deciziile importante ale anului 2020 pot fi luate de aleși, după cum s-a dovedit la finele anului trecut, când Parlamentul a semnat dublarea alocației pentru copii. Temele majore ale anului 2020, cu sau fără alegeri anticipate, vor fi pensiile - atât în privința modificării celor speciale, cât și majorării celorlalte - și alegerea primarilor în două tururi, dar pe lângă acestea nenumărate alte proiecte cu impact economic și social așteaptă o decizie în noul an.

Stimularea financiară a bunicilor pentru creșterea nepoților

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, un proiect de lege, susținut în comun de putere și opoziție, propune acordarea unui sprijin financiar de până la 150 euro pentru fiecare copil de vârstă ante-preșcolară în vederea angajării unei bone. Ajutorul ar fi acordat doar în cazul în care veniturile nete lunare pe membru de familie nu depășesc 3.500 lei.

Inițiatorii proiectului, președintele comisiei de muncă din Camera Deputaților, deputatul PSD Adrian Solomon, și președintele comisiei de administrație, deputatul PNL Florin Roman, arată că România se află în situația unei lipse acute de creșe și grădinițe pentru copii de vârstă preșcolară. Totodată, mulți părinți nu își permit o astfel de instituție privată, iar angajarea unei bone este dificilă tot din motive financiare. 

Un alt proiect, inițiat de parlamentari PNL și PMP, introduce beneficiul social denumit ”indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei”. Conform propunerii legislative, pe perioada acordării stimulentului de inserție păriniților care se întorc la muncă înainte de terminarea concediului pentru creșterea copilului, oricare dintre bunici poate primi indemnizația pentru creșterea nepotului/nepoatei, dacă se află în relații de rudenie firească sau de adopție cu nepotul/nepoata pentru care solicită indemnizația, are acordul părinților acestuia/acesteia și se ocupă de creșterea și îngrijirea acestuia/acesteia.

Cuantumul lunar al indemnizației este egal cu cuantumul lunar al stimulentului de inserție, la data depunerii inițiativei fiind de 650 lei. 

Ambele proiecte au trecut de Senat și vor fi votate de deputați.

Modificările la OUG 114 vor fi întârziate cel puțin o lună. PSD a contestat la CCR legea pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea CITEȘTE ȘI Modificările la OUG 114 vor fi întârziate cel puțin o lună. PSD a contestat la CCR legea pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea

Fără pensii speciale sau cu impozitarea lor chiar cu 90%

Dacă opoziția parlamentară, reprezentată de PNL și USR, în mod special, solicită desființarea tuturor pensiilor speciale, care nu țin cont de contributivitatea efectivă, majoritatea PSD este favorabilă mai degrabă unei supraimpozitări a pensiilor speciale.

Un proiect de lege, inițiat de fostul ministru al Educației și actual senator PSD Liviu Marian Pop, propune ca venitul impozabil din pensii care trece de pragul de 10.000 lei lunar să fie impozitat cu 90%. 

”Având în vedere faptul că în România există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1.150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult, până la suma de 73.890 de lei, bani pe care îi primește, conform informațiilor publice, un fost magistrat, suma din care impozitul reținut este de doar 7.189 lei, considerăm necesar să aplicăm o supraimpozitare a pensiilor mari”, arată Liviu Marian Pop.

Nici fostul ministru de Finanțe al PSD, Eugen Teodorovici, nu s-a lăsat mai prejos și după ce a anunțat inițial că Guvernul va adopta prin ordonanță de urgență supraimpozitarea pensiilor speciale, dar fostul premier Dăncilă a refuzat adoptarea acestuia în Executiv, a propus proiectul în Parlament.

Conform proiectului lui Teodorovici, toate pensiile speciale vor fi taxate suplimentar, până la 31 decembrie 2025, cu 30% pentru venitul cuprins între 7.001-10.000 lei, respectiv cu 900 lei plus 50% pentru ce depășește 10.000 lei. Cuantumul taxat suplimentar va ține cont de suma cu care cei pensionați au contribuit în sistemul asigurărilor sociale, fără a afecta această sumă. În schimb, foștii șefi de stat nu vor mai fi scutiți de impozitarea indemnizației la finalul mandatului.

Proiectul a trecut în doar două săptămâni de Senat, dar acum se află încă în dezbaterea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților.

ULTIMA ORĂ Amânare: Cartelele prepay vor mai putea fi comercializate o perioadă fără obligația prezentării buletinului CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Amânare: Cartelele prepay vor mai putea fi comercializate o perioadă fără obligația prezentării buletinului

Modificări în domeniul relațiilor de muncă

O idee a fostului ministru Teodorovici a fost ridicată de colegii săi din PSD la nivel de proiect de lege.

Eugen Teodorovici, declara, în luna august, că tinerii absolvenți ar trebui angajați la stat, în sistemul de finanțe, fără a susține un concurs.

Ulterior, în octombrie, PSD a inițiat un proiect de lege care prevede ca tinerii care efectuează un stagiu de internship în administrația publică să fie angajați fără examenul prevăzut de lege, eludând astfel cerințe care sunt cerute altor candidați.

De-a lungul timpului, Teodorovici a avut și reluat diferite idei, nu toate și aplicate, precum limitarea dreptului de a lucra în Uniunea Europeană sau amendarea jurnaliștilor care preiau declarațiile opoziției

PSD a propus însă și introducerea unei grile de salarizare minimală, în funcție de pregătirea profesională, iar soarta acestui proiect va fi de decisă de deputați, după ce proiectul a trecut tacit de senatori.

În schimb, actualii guvernanți se tem de scăderea economiei în UE și vor modificarea Codului Muncii la șomaj tehnic și indemnizația de șomaj.

Pe fondul prognozei de scădere a creșterii economice în statele membre ale Uniunii Europene, un proiect legislativ avansat de liberali propune, pentru anul viitor, prelungirea perioadei de acordare a indemnizației de șomaj, respectiv scutirea temporară de la plata impozitului și contribuțiilor sociale pentru angajații intrați în șomaj tehnic.

Astfel, pe perioada suspendării contractului individual de muncă din inițiativa angajatorului, în cazul întreruperii temporare a activității, salariații ale căror contracte sunt astfel suspendate și care beneficiază de indemnizația de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, ar uma să fie scutiți de plata contribuțiilor de asigurări sociale datorate potrivit legii, dar nu pentru mai mult de 90 de zile.

De asemenea, doar pentru anul acesta, Indemnizațiile de care beneficiază salariații, de minimum 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, nu vor fi incluse în veniturile salariale și nu vor fi impozabile pentru o perioadă de cel mult 90 de zile în anul 2020.

Guvernul Orban desființează Institutul Revoluției Române, condus de Ion Iliescu. UPDATE Ordonanța de desființare, adoptată CITEȘTE ȘI Guvernul Orban desființează Institutul Revoluției Române, condus de Ion Iliescu. UPDATE Ordonanța de desființare, adoptată

Propuneri în sectorul bancar 

Patru noi proiecte care vizează contractele încheiate cu băncile și IFN, inclusiv plafonarea dobânzilor, limitarea executării silite, limitarea cesiunilor de creanțe și conversia creditelor în valută, inițiate de senatorul Daniel Zamfir alături de colegi din PSD, au fost adoptate de Senatul pe finele anului trecut, iar acum așteaptă dezbaterea și votul final Camerei Deputaților.

Și noul proiect al senatorului Zamfir privind leasing-ul, prin care datornicii își vor putea vinde singuri bunul luat în leasing, pentru a stinge creditul, așteaptă o decizie de la deputați.

După ce Curtea Constituțională a declarat neconstituțional un proiect similar depus anterior de senator, acesta a depus din nou la Parlament proiectul de lege care reglementează leasing-ul, dar a renunțat la prevederile care elimină caracterul de titlu executoriu al contractelor în cazul persoanelor fizice, precum și la limitarea penalităților în cazul rezilierii contractului de leasing. 

Între timp, parlamentarii insistă ca Banca centrală să repatrieze rezerva de aur, majoritatea din Senat respingând solicitarea președintelui Iohannis de reexaminare a proiectului de lege, inițiat de fostul lider PSD Liviu Dragnea și senatorul PSD Șerban Nicolae, prin care Banca Națională a României este obligată să aducă în țară aproape toată rezerva de aur ținută în Londra, la Banca Angliei. Decizia finală va fi luată, astfel, tot de deputați.

ANALIZĂ: Noutăți fiscale așteptate la începutul anului viitor. Pachet de remedii rapide în materia TVA CITEȘTE ȘI ANALIZĂ: Noutăți fiscale așteptate la începutul anului viitor. Pachet de remedii rapide în materia TVA

Măsuri pentru mediul de afaceri și amnistie fiscală

O schimbare legislativă a fost adoptată în primă etapă și își așteaptă decizia finală în Camera Deputaților. E vorba de proiectul prin care toate tipurile de semnături electronice, avansate sau simple, vor avea efect juridic.

Astfel, semnarea electronică, cu o semnătură avansată, necalificată, a unor acte juridice între părți va avea efectele juridice ale semnăturii olografe, dacă forma scrisă a actului este solicitată doar pentru probarea lui. Proiectul introduce, totodată, posibilitatea identificării persoanei la distanță și reglementează statutul actelor juridice semnate electronic de funcționari publici.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a inițiat noul proiect de lege privind semnătura electronică, argumentând că apariția noului regulament european impune modificarea cadrului legislativ național în domeniu. Senatorul social-democrat a precizat că a preluat în proiect o serie de prevederi dintr-un proiect al deputatului USR Cătălin Drulă, legea urmând a se aplica în domeniul privat.

Potricit unui proiect inițiat de USR, firmele, microîntreprinderile sau persoanele fizice autorizate își vor putea deduce din impozitul pe profit sau pe venit, după caz, contravaloarea caselor de marcat achiziționate și puse în funcțiune.

Proiectul de lege a fost deja aprobat, în decembrie, de către Senat și a fost transmis acum spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

Tot la deputați se află în discuție, printre 10 proiecte inițiate de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici, un proiect amplu de modificare a Codului Fiscal cu măsuri cerute de mediul de afaceri și agreate anterior de organizațiile de profil cu Ministerul Finanțelor.

Astfel, Codul fiscal și Codul de procedură fiscală urmează să fie modificat pentru a introduce mai multe schimbări. Printre acestea - o modificare foarte importantă este reglementarea impozitării avantajului în natură rezultat din utilizarea în interes personal a mașinii de serviciu în cazul microîntreprinderilor și firmelor cărora li se aplică impozitul specific. De asemenea, printre măsurile prevăzute de proiect se numără consolidarea fiscală a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme, reglementarea instituirii și ridicării popririlor, astfel încât să fie eliberate conturile cât mai repede, schimbarea competenței de soluționare a contestațiilor de la ANAF la MFP.

În schimb, un proiect care sancționează evaziunea fiscală cu închisoarea a fost adoptat tacit de Senat și a fost transmis nemodificat pentru dezbatere în Camera Deputaților. Din proiect fusese eliminată, în comisiile senatoriale și chiar la inițiatorului, Eugen Teodorovici, prevederea care introducea pedeapsa cu închisoarea, dar acum rămâne de văzut dacă deputații vor considera că proiectul mai trebuie modificat în acest fel.

În domeniul fiscal, asemenea proiectului privind dublarea alocației de creștere a copilului, inițiativele depuse de liberali pe vremea când erau doar în opoziție le-ar putea pune probleme acum, când se află la guevrnare. Așa este cazul proiectului inițiat de actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu.

Acesta a depus la Parlament, în luna mai, împreună cu deputatul liberal Dan Vîlceanu, un proiect de lege care prevede anularea contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate (CASS), aferente perioadei 2014-2017, precum și a obligațiilor fiscale accesorii aferente acestora pentru persoanele fizice în cazul cărora sumele de plată au fost stabilite prin deciziile de impunere anuale, iar în cazul persoanelor care au efectuat plata obligațiilor respective se instituie dreptul de a obține restituirea sumelor achitate.

Fostul Guvern Dăncilă a susținut că proiectul ar pune în pericol ținta de colectare a veniturilor de către ANAF, precum și deficitul bugetar, iar senatorii din comsiile de specialitate se pregătiseră să respingă proiectul, dar acesta a fost adoptat în cele din urmă tacit de către Senat, prin depășirea termenului de dezbatere.

Poiectul se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, unde a fost avizat deja pozitiv, în unanimitate, în trei comisii de specialitate. 

Legea bugetului de stat pentru 2020 va putea fi promulgată cel mai devreme la 6 ianuarie CITEȘTE ȘI Legea bugetului de stat pentru 2020 va putea fi promulgată cel mai devreme la 6 ianuarie

Restricții pentru mediul de afaceri

Parlamentarii s-au gândit, însă, nu pentru prima dată, să introducă și o serie de restricții în domeniul economic.

Printre acestea se numără noua încercare de scoatere a supermarket-urilor în afara orașelor.

Un proiect de lege în acest sens, inițiat de parlamentari PSD, ALDE, PMP și UDMR, prevede că amplasarea spațiilor comerciale cu suprafață mai mare de 400 metri pătrați, adică a supermarket-urilor și hipermarket-urilor, nu va putea fi aprobată de autoritățile locale decât în mod exclusiv în teritoriul ”periurban”, respectiv în zonele din jurul unui oraș și nu în zonele urbane.

De asemenea, potrivit unui alt proiect, adoptat deja tacit de senatori, supermarketurilor și hipermarketurilor le va interzisă, la casele de marcat prioritare pentru părinții însoțiți de copii, comercializarea alimentelor care nu corespund alimentației sănătoasei recomandate minorilor.

Totodată, au fost pregătite noi restricții pregătite pentru organizatorii jocurilor de noroc, după cele impuse în 2018, respectiv interdiciții de publicitate, dar și de amplasare a sălilor de joc.

Astfel, sălile în care se desfășoară jocuri de noroc vor trebui amplasate la o distanță de cel puțin 200 de metri față de grădinițe, școli, licee și orice altă unitate de învățământ preuniversitar. În același timp, spoturile publicitare de promovare a jocurilor de noroc în mas-media nu vor putea fi difuzate decât după ora 23, în timp ce sălile de jocuri de noroc nu vor mai putea fi identificate prin semnale luminoase sau sonore.

În 2018, printr-un proiect de lege promulgat de șeful statului, operatorilor de jocuri de noroc le-a fost interzisă publicitatea pentru bonusuri, promoții sau jack-pot-uri, prin afișarea în exteriorul locațiilor destinate acestor jocuri.

Anul 114 după Dragnea/Vâlcov. O explozie de recorduri negative pe piața gazelor CITEȘTE ȘI Anul 114 după Dragnea/Vâlcov. O explozie de recorduri negative pe piața gazelor

Proiecte care pot isca sau au dat naștere deja unor dezbateri și controverse

O restricție foarte disputată și care nu vizează doar mediul de afaceri este cea privind suprareglementarea comerțului cu produse din tutun, prin care parlamentari USR propun includerea vapelor și produselor asociate în categoria produselor de tutun și, asemenea celor din urmă, interzicerea utilizării acestora în spații publice închise.

Măsura se află în dezbaterea deputaților, după e a fost respinsă de deputați și a dat naștere la proteste vehemente ale industriei de profil.

Aleșii sunt preocupați însă și de decizii cu caracter extrem de liberal, precum cele privind liberalizarea canabisului sau stabilirii uniunii consensuale între persoane de același sex.

Astfel, deputații vor decide asupra unui proiect, adoptat tacit de senatori și inițiat de PSD, care instituie regimul juridic privind cultivarea, comerțul și utilizarea pe teritoriul național, în scop medical, în cazul canabisului și substanțelor preparate pe baza acestor plante. 

Potrivit inițiatorilor proiectului, utilizarea canabisului se va putea face exclusiv pe bază de prescripție medicală, iar cultivarea, fabricarea și comercializarea produselor pe bază de canabis vor fi autorizate de o agenție înființată în acest scop. 

Anterior, fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici declara că, având în vedere că legalizarea canabisului în scopuri medicale este o practică utilizată în multe țări europene, în special pentru pacienții care suferă de cancer în faze terminale, această temă este analizată și de Ministerul Sănătății din România.

Tot deputații vor trebui să ia o hotărâre cu privire la o altă inițiativă care legiferează uniunea consensuală, inclusiv între două persoane de același sex, care pot încheia între ele un contract civil și pot avea drepturi similare cu celor ale membrilor unei familii formate prin căsătorie.

De asemenea, parlamentarii vor da un vot final cu privire la o nouă sancțiune în Codul Penal, și anume închisoare de până la 2 ani pentru difuzarea fără consimțământ a imaginii intime a unei persoane nude sau făcând sex.

GRAFICE Creditul pentru firme scade. Revenire ușoară a împrumuturilor pentru consum, accelerare a celor pentru locuințe, care ating din nou cel mai bun ritm din an CITEȘTE ȘI GRAFICE Creditul pentru firme scade. Revenire ușoară a împrumuturilor pentru consum, accelerare a celor pentru locuințe, care ating din nou cel mai bun ritm din an

Senatorul PSD Șerban Nicolae își încearcă din nou norocul în Parlament cu proiectul care instituie scutiri de taxe și reduceri de TVA la cazinouri, hoteluri, restaurante, cluburi sau magazine, amplasate pe insule și suprafețe rezultate din modificări naturale ale teritoriului ori amenajări hidrotehnice. Proiectul a fost adoptat de Senat și în această legislatură, fiind pentru a treia oară când senatorul PSD inițiază proiectul, deși Curtea Constituțională a decis recent că propunerea legislativă încalcă normele constituționale.

Și fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, a primit sprijinul colegilor din PSD, care au reușit să treacă de Senat un proiect de lege care prevede ca vânătoarea de cormorani să nu mai fie interzisă. Astfel, este permisă vânătoarea cormoranului mare, cu argumentul că numărul mare de exemplare din această specie afectează producția națională de pește.

Anterior Daea susținuse, în Comisia pentru pescuit a PE, o alocuțiune despre cormorani, având un discurs incoerent și nereușind să răspundă întrebărilor puse de europarlamentari.

"Sunt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (...), dar sunt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu comisarul Vella, a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar", declara ministrul Agriculturii, la începutul anului trecut, în fața europarlamentarilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
2020
proiect
parlament
senat
deputai
canabis
supermarket
fumat
bone
bunici
copil
mediu
afaceri
amnistie
fiscal