Încrederea în economia zonei euro a urcat în decembrie la cel mai ridicat nivel din martie 2011, după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a extins programul de stimulare, iar redresarea a dat noi semne de consolidare, relatează Bloomberg.
Un indice al încrederii oamenilor de afaceri și populației în economie a crescut la 107,8 puncte, de la un nivel revizuit de 106,6 puncte în noiembrie, potrivit datelor publicate vineri de Comisia Europeană, scrie News.ro.
Analiștii anticipau că indicele va atinge 106,8 puncte în decembrie.
Activitățile economice s-au intensificat la sfârșitul anului trecut la cel mai ridicat ritm din ultimii 5 ani și jumătate, potrivit unui sondaj privind intențiile de achiziții ale managerilor.
CITEȘTE ȘI Iohannis a promulgat proiectul PSD care elimină 102 de taxe, în ultima zi a termenului legal de așteptareBCE a extins programul de stimulare, care urma să se încheie în martie, până la sfârșitul anului 2017, dar achizițiile de obligațiuni vor fi reduse din aprilie de la 80 de miliarde de euro pe lună la 60 de miliarde de euro pe lună. Banca centrală a luat decizia pentru a se asigura de accelerarea inflației într-un an de incertitudini politice, pe fondul alegerilor care vor avea loc în mai multe țări.
În timp ce creșterea cotației petrolului a dus în decembrie la cel mai mare avans al prețurilor de consum din mai mult de trei ani, inflația core, care exclude prețurile volatile ale alimentelor și carburanților, rămâne slabă.
”În industrie, redresarea este bună, atât în Germania, unde mai mulți indicatori au crescut, cât și în țările periferice”, a spus Daniel Hartmann, analist la Bantleon Bank în Zug, Elveția.
El a arătat că creșterea prețurilor petrolului ar putea avea impact în economie, dar mediul economic este pozitiv la nivel mondial, inclusiv efectul politicilor monetare.