Guvernul britanic publică proiectul de lege prin care cere Parlamentului să declanșeze Brexitul

Guvernul britanic publică proiectul de lege prin care cere Parlamentului să declanșeze Brexitul
scris 26 ian 2017

Guvernul britanic a publicat joi proiectul de lege pe care-l va supune aprobării Parlamentului, prin care va primi autorizarea să lanseze negocierile în vederea ieșirii din Uniunea Europeană, a anunțat Ministerul însărcinat cu Brexitul, relatează AFP.

”Poporul britanic a decis să părăsească UE, așa încât astăzi (joi) am depus un proiect de lege la Parlament, care ne va permite să invocăm în mod oficial Articolul 50 până la sfârșitul lui martie”, a declarat ministrul Brexitului David Davis.

Urmărește-ne și pe Google News

Cele două paragrafe ale proiectului de ”Lege privind notificarea retragerii din Uniunea Europeană” cere Parlamentului să o autorizeze pe premierul Theresa May să ”notifice, în baza Articolului 50 (2) al Tratatului Uniunii Europene, intenția Regatului Unit de a se retrage din UE”, scrie News.ro.

Guvernul a anunțat că parlamentarii vor avea șansa să-l dezbată pentru prima oară marți și miercuri săptămâna viitoare.

Guvernul a fost obligat să ceară aprobarea Parlamentului în urma deciziei istorice a Curții Supreme de a-i respinge argumentul potrivit căruia puteri executive ăi-ar fi permis să procedeze fără această aprobare.

Premierul conservator Theresa May dispune de o majoritate slabă în Camera Comunelor și urmează să primească aprobarea parlamentarilor, însă partidele de opoziție au anunțat că intenționează să prezinte amendamente care ar putea încetini procedura.

Proiectul autonomiei secuiești: autoadministrarea ar urma să fie finanțată de la bugetul de stat al României, dar fără condiții CITEȘTE ȘI Proiectul autonomiei secuiești: autoadministrarea ar urma să fie finanțată de la bugetul de stat al României, dar fără condiții

Conducătorul Camerei Comunelor David Lidington a anunțat că a treia și ultima lectură a proiectului va avea loc în camera Comunelor pe 8 februarie.

Trecerea proiectului prin Camera Lorzilor, Camera superioară a Parlamentului britanic, este mai puțin sigură, în contextul în care Guvernul nu are o majoritate și nu poate controla calendarul.

În cazul în care va fi aprobat în Camera Lorzilor, proiectul va fi semnat de regina Elizabeth a II-a, înainte ca May să poată invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona și să declanșeze procesul ieșirii din Uniune.

viewscnt
Afla mai multe despre
guvernul britanic
brexit