Indemnizația lunară a membrilor Consiliului de Administrație al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) va fi majorată de la 1% la 15% din indemnizația președintelui CNAS. Totodată, indemnizația lunară pentru membrii consiliilor de administrație ale caselor de asigurări județene va crește de la 1% la 10% din salariul funcției de director general al casei de asigurări respective.
Majorarea a fost decisă de către Senat prin aprobarea în plen a unor amendamente în acest scop, iar măsura mai trebuie dezbătută și aprobată de Camera Deputaților.
De ce este important: În martie anul trecut, Guvernul, format atunci de PNL, USR și UDMR și condus de Florin Cîțu, propusese, în contextul în care decisese înghețarea salariilor, sporurilor, indemnizațiilor și primelor în sectorul public, neacordarea primei și a voucherelor de vacanță, precum și compensarea orelor suplimentare pentru personalul bugetar numai cu timp liber, o majorare mai mică - de 10% pentru membri CA al CNAS și de 5% pentru membrii CA-urilor caselor județene de sănătate.
Mai este important: În urma semnalării de către Profit.ro că intenționează să majoreze inddemnizațiile membrilor CA, Guvernul a renunțat la măsură, dar a majorat numărul reprezentanților statului în consiliu, fiind numit încă un membru de președintele Iohannis, iar altul chiar de către Executiv.
De asemenea interesant: Reprezentanții statului în Consiliul de Administrație, numiți de Guvern și Președinție, sunt persoane care ocupă, de obicei, o funcție salarizată în altă instituție, urmând ca indemnizația să fie acordată pentru participarea la ședințele consiliului. Cu alte cuvinte, înalți funcționari în stat își rotunjesc veniturile prin numirea în diverse consilii de administrație ale insituțiilor sau companiilor de stat.
Acum, invocând textual aceleași argumente ca anul trecut, coaliția PSD, PNL, UDMR a decis majorarea indemnizațiilor membrilor în consiliile de administrație ale CNAS și caselor județene de sănătate. În comisia de specialitate amendamentul a fost votat în unanimitate, iar la votul în plen senatorii USR și AUR s-au abținut.
Ca și anul trecut, guvernanții insistă că în 2010 (când au fost reduse veniturile salariale ale bugetarilor cu 25% - n.red.) indemnizația membrilor Consiliului de Administrație al CNAS a fost redusă de la 20% la 1% din indemnizația președintelui Casei. De asemenea, pentru membrii consiliilor de administrație ale caselor județene reducerea fost tot de la 20% la 1% din salariul directorului general al casei respective.
Tot ca anul trecut, reprezentanții puterii arătau că majorarea indemnizației este acum necesară în vederea ”combaterii nivelului demotivant si discriminant de salarizare”.
Acum, aceștia au copiat cuvânt cu cuvânt din argumentul invocat anul trecut și susțin din nou că: ”În acest context, este necesară realizarea unei proporționalități între atribuțiile, responsabilitatea și novelul indemnizațiilor pentru membrii consiliilor de administrație, în vederea combaterii nivelului demotivant și discriminant de salarizare, precum și eficientizarea, asumarea și responsabilizarea actului managerial la nivelul consliului de adininistrașie al CNAS prin numirea a doi noi membri, raportat la activitatea sistemului de asigurări sociale de sănătate, ținând cont și de contextul epidemiologic deosebit pe care îl traversăm”.
Astfel, membrii Consiliului de Administrație al CNAS vor beneficia de o indemnizație lunară de 15% din indemnizația președintelui CNAS, iar membrii consiliilor de administrație ale caselor de asigurări vor beneficia de o indemnizație lunară de până la 10%, în condițiile prezenței efective la ședințele consiliului de administrație, proporțional cu numărul de ședințe ale consiliului de administrație la care participă efectiv.
În plus, deși legislația actuală vorbește de exceptarea președinteleui și vicepreședintelui CA de la această indemnizație lunară de ședință, excepția a fost eliminată acum.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE "Victima propriului succes": România pierde 2 miliarde euro din PNRR în urma creșterii PIB. Se caută soluții pentru finanțarea proiectelor bugetateBugetul pentru indemnizații ar crește cu aproape 7 milioane lei - impact calificat ”insignifiant”
Conform datelor oficiale invocate,bugetul pentru anul 2022 în privința cuantumului indemnizaţiei lunare a membrilor consiliilor de administraţie ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate este de 1,073 milioane lei.
În situaţia stabilirii cuantumului indemnizaţiei lunare la 15% (pentru membrii consiliului de administraţie al CNAS), respectiv de 10% (pentru membrii consiliilor de administraţie ale CAS), bugetul estimat pentru anul 2022 ar ajunge la 7,825 milioane Iei, in condiţiile prezentei tuturor membrilor ia şedinţele consiliilor de administraţie ale CNAS şi CAS.
”Impactul bugetar asupra cheltuielilor de personal in anul 2022 va fi aproape insignifiant”, susțin guvernanții.
Aceștia dau ca exemplu și CA-ul Casei Naţionale de Pensii Publice, cu 19 membri, unde indemnizaţia de şedinţă a fiecăruia dintre membri fiind stabilită la nivelul a 10% din indemnizaţia preşedintelui CNPP, dar nu mai mult de 20% lunar din indemnizaţia acestuia.