Randamentul mediu la titlurile de stat pe 10 ani din piața secundară a sărit cu circa jumătate de punct procentual într-o zi și cu un punct într-o săptămână, la aproape 8,3%, un nou record după criza financiară din 2009.
Întreaga curbă a randamentelor s-a mutat abrupt în sus astăzi, cu rata pe un an în creștere cu 62 de puncte de bază, la 6,65%, și cele pe 5 și 10 ani în creștere cu 45 de puncte de bază, la 7,91%, respectiv 8,27%. La finele lunii aprilie, rata de dobândă la 10 ani era încă la sub 7%, iar în urmă cu un an, la 3%.
Mișcarea abruptă din piață vine la o zi după creșterii dobânzii cheie de către Banca Națională a României cu 75 de puncte de bază la 3,75% în condițiile în care a anunțat și că se așteaptă la deteriorarea considerabilă a perspectivelor inflației în următoarele trimestre – inflația ar urma să ajungă la o singură cifră abia din trimestrul al doilea din 2023, cu peste jumătate de an mai târziu decât anticipa anterior banca centrală.
BCR vede inflația la 12,8% la finele anului, cu un vârf de 14,4% în iunie și apoi o scădere spre 7% în 2023. Pe de altă parte, inflația de bază va rămâne de asemenea foarte ridicată, după ce a crescut de la 7,1% în martie la 8,3% în aprilie este estimată de BCR la 11,7% în ultimul trimestru din acest an.
Investitorii în titluri de stat caută astfel să-și acopere veniturile reale de pierderea generată de inflație. Problema este că randamentul mare cerut pentru împrumuturile făcute în această perioadă urmează să fie plătit pentru mulți ani, inclusiv după ce inflația va scădea. În condițiile în care datoria publică a depășit 50% din produsul intern brut, costul cu dobânzile din ce în ce mai ridicate va pune mari presiuni pe bugetul public – cheltuiala cu dobânda este înregistrată în deficitul public, în timp ce principalul împrumutat este înscris la datorie.
Guvernul are un necesar de finanțare de 151 de miliarde de lei în acest an, potrivit estimărilor BCR, în creștere cu jumătate de punct procentual față de anul trecut la 11,5% din PIB.
Creșterea randamentelor a fost accelerată de începerea războiului din Ucraina. În martie, BNR a intervenit în piață cu achiziții de titluri pentru calmarea randamentelor, dar în aprilie nu a mai făcut astfe de intervenții.