Proiectele de transport, proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii de management integrat al deșeurilor, proiectele privind îmbunătățirea sistemului de răspuns la risc și proiectele de investiții în infrastructura spitalicească și ambulatorie finanțate prin Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă și Programului de Sanătate vor putea fi demarate până la aprobarea formală a celor trei programe de către Comisia Europeană, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern.
Guvernul arată că aprobarea programelor la nivelul Comisiei Europene se va produce până la finele anului 2022, iar pentru a putea evita riscul grevării bugetului de stat cu supracontractarea aferentă perioadei programatice 2014-2020 și pentru a demara proiectele de infrastructură finanțate din 2021-2027 astfel încât să nu se mai înregistreze întârzieri în implementare, este necesară adoptarea unui cadru legal de reglementare în vederea angajării acestor categorii de cheltuieli.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În mod specific, ordonanța prevede posibilitatea introducerii în bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a creditelor de angajament si bugetare necesare proiectelor din cadrul Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă și Programului de Sanătate. De asemenea, se permite desfășurarea activităților aferente autorităților de management și anume evaluare, contractare, acordare de avize de principiu, monitorizare, autorizare de cheltuieli si efectuare de plăti pentru prioritățile de finanțare incluse în cadrul Programului de Transport și Programului Dezvoltare Durabilă.
Ulterior aprobării Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă și Programului de Sănătate proiectele vor fi reevaluate pe cadrul legal și procedural aferente acestuia cu adiționarea modificărilor rezultate dacă este cazul. Cheltuielile efectuate până la aprobarea Programului de Transport, Programului Dezvoltare Durabilă și Programului de Sanătate vor fi solicitate la rambursare Comisiei Europene după aprobarea formală a acestora.
”Acest demers are în vedere lecțiile învățate în decursul celorlalte perioade programatice pentru a evita întârzierile în pregătirea, evaluare și contractarea proiectelor de infrastructură”, arată Guvernul.
CITEȘTE ȘI Președintele turc Tayyip Erdogan în Serbia: Politicile ”provocatoare” ale Occidentului față de Rusia nu sunt corecteOrdonanța operaționalizează o treime din fondurile alocate în Politica de Coeziune prin stabilirea mecanismelor financiare și de implementare a programelor și proiectelor. Peste 16,638 miliarde de euro din cele aproximativ 45 de miliarde de euro vor finanța proiecte de infrastructură de transport, sănătate, alimentare cu apă, gestionarea deșeurilor.
Alocările pentru care se stabilește mecanismul financiar pentru începerea investițiilor din fondurile alocate în perioada de programare 2021-2027, la nivelul Programului Operațional Transport (POT), Programului Operațional Dezvoltare (PODD) Durabilă, Programului Operațional Sănătate (POS) sunt:
a) infrastructura de transport – 9,7 miliarde euro;
b) infrastrucutura de apă-canalizare – 3,05 miliarde euro;
c) infrastructura de gestionare a deșeurilor – 500 milioane euro;
d) infrastructura de risc (achiziționarea a 1.200 de ambulanțe) – 488 milioane euro;
e) infrastructura de sănătate – 2,9 miliarde euro care vizează prioritățile:
- finanțarea spitalelor regionale
- investiții în cabinetele de medicină de familie/primară + ambulatorii
- servicii de reabilitare, paliație și îngrijiri pe termen lung adaptate fenomenului demografic de îmbătrânire a populației
- infrastructură și echipamente în domeniile oncologie și transplant.