Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, (ANCOM) a acceptat, în urma observațiilor transmise de operatorii telecom privind documentația pentru licitația 5G, să extindă valabilitatea licențelor de la 20 la 25 de ani și să diminueze cu 30% tariful anual de utilizare a spectrului radio (TUS), potrivit documentelor publicate de instituție în urma procesului de consultare.
Cererile Orange, Vodafone și Telekom Mobile de reducere sau eliminare a tarifului anual de utilizare a spectrului radio au fost motivate prin faptul că operatorii vor putea, astfel, să construiască mai rapid rețelele și îi vor ajuta să atingă obiectivele din strategia de țară a României privind acoperirea și calitatea serviciilor de internet.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Vodafone propune o reducere permanentă cu 30% a TUS pentru benzile sub 1 GHz și, motivat de impactul contextului economic actual (Legea securității 5G, creșterea costurilor cu energia, îndeplinirea noilor obligații de acoperire) asupra capacității de a susține în continuare investițiile în România în următorii ani, solicită o reducere temporară suplimentară de 50% a tarifului în benzile sub 1 GHz", scrie ANCOM în documentul de sinteză.
În urma analizei propunerilor operatorilor, ANCOM a propus, pe de o parte, menținerea caracterului temporar al măsurii de reducere a TUS cu 30% pentru facilitarea obiectivelor naționale de conectivitate, iar pe de altă parte extinderea duratei de aplicare la întreaga durată a licențelor inițiale.“
Arbitrul pieței telecom a acceptat și propunerea de eliminare a prezentării unor scrisori de garanție bancară de execuție privind plata taxelor de licență, cererile venind din partea Orange și Telekom Mobile.
"Având în vedere răspunsurile primite și argumentele oferite în cadrul acestora, ANCOM este de acord cu introducerea unor prevederi în cadrul licențelor de utilizare a frecvențelor radio de natură a soluționa eventuala neplată la termen a sumelor ce reprezintă taxa de licență rezultată în urma procedurii de selecție. În aceste condiții, având în vedere argumentele oferite în cadrul procedurii de consultare publică, din cadrul proiectului de hotărâre urmează a fi eliminate acele mențiuni legate de garanția de execuție“, a hotărât ANCOM.
CITEȘTE ȘI Opt ofertanți pentru o licitație STS estimată la peste 56 milioane leiOperatorii au reușit să convingă ANCOM să reducă și numărul de localități pe care aceștia trebuie să le acopere cu rețea, în urma cererilor înaintare de Orange și Vodafone.
De remarcat că RCS&RDS (Digi) nu a depus nicio observație către ANCOM. În schimb, Telekom Mobile a transmis peste 40 de pagini de observații, în condițiile în care, pe fondul intenției de vânzare, compania n-ar mai fi interesată să participe la procedura de atribuire a licențelor de telecomunicații 5G.
Peste o săptămână, în data de 14 septembrie, ANCOM a programat o ședință online cu operatorii pentru adoptarea versiunii finale a documentelor aferente licitației.
Prețul de pornire al licitației 5G a fost stabilit pentru 693 milioane de euro.
Sinteza observațiilor operatorilor este disponibilă AICI.