Banca americană Goldman Sachs anticipează o redresare ”în formă de V” a economiei mondiale mai accentuată comparativ cu estimările în consens ale analiștilor, iar aceasta s-ar putea accelera datorită speranțelor legate de disponibilitatea în curând a unui vaccin pentru Covid-19 și de victoria în alegerile prezidențiale americane a democratului Joe Biden, transmite CNBC.
Acțiunile au crescut luni, la nivel global, după ce Pfizer și BioNTech au anunțat că vaccinul lor potențial are o eficacitate de peste 90% în prevenirea îmbolnăvirii de Covid-19, în cazul persoanelor care nu au fost infectate anterior cu noul coronavirus, scrie News.ro
Președintele și directorul general al grupului american Pfizer, Albert Bourla, a salutat rezultatele ca fiind ”o zi mare pentru știință și umanitate”.
Știrea a venit după victoria în alegeri a lui Joe Biden, iar ambele informații vor influența probabil estimările referitoare la creșterea economiei mondiale.
În raportul referitor la perspectiva economiei mondiale în 2021, publicată weekendul trecut, analiștii au subliniat că agenda de politică fiscală a democraților ar putea să întâmpine obstacole, având în vedere că este improbabil să dețină controlul în Senat. În pofida acestui lucru, analiștii încă anticipează implementarea unui program fiscal în valoare de 1.000 de miliarde de dolari în SUA înainte de așteptata inaugurare a lui Biden pe 20 ianuarie.
Mai important pentru perspectiva de creștere, potrivit economistului șef al Goldman Sachs, Jan Hatzius, și echipei sale, va fi noul val de infecții cu noul coronavirus din Europa și Statele Unite, care a făcut ca un număr de economii europene majore să ia măsuri parțiale de carantină.
Aceste evoluții au determinat Goldman Sachs să își revizuiască în scădere estimările economice pentru trimestrul al patrulea și primul trimestru din 2021, dar banca își păstrează încrederea că economia globală va depăși estimările analiștilor intervievați de Bloomberg.
Goldman Sachs prognozează o contracție a PIB-ului mondial de 3,9% în 2020, ușor mai bună față de estimarea în consens a analiștilor, de 4%, care va fi urmată de o creștere de 6% în 2021 (față de consensul de 5,2%) și un avans de 4,6% în 2022 (față de consensul de 3,7%), existând însă riscuri de scădere.
FMI anticipează un declin al PIB-ului mondial de 4,4% în 2020 și o creștere de 5,2% în 2021.