Germania se îndreaptă spre o recesiune la iarnă din cauza crizei energetice

Germania se îndreaptă spre o recesiune la iarnă din cauza crizei energetice
scris 12 sep 2022

Unul din principalele institute de analize economice din Germania precum și Banca Centrală a Germaniei au avertizat că prima economie a Europei se pregătește să intre în recesiune în iarna care va veni, ca urmare a impactului semnificativ al crizei energetice asupra gospodăriilor și companiilor, transmite AFP.

În prognozele sale de toamnă, publicate luni, Institutul IFO a anunțat că se așteaptă ca Produsul Intern Brut al Germaniei să înregistreze un avans de 1,6% pe ansamblul acestui an, urmat de o contracție de 0,3% anul următor. IFO, unul din cele mai influente institute de analize din Germania, este primul care prevede o contracție a PIB-ului primei economii europene în 2023. IFO mizează pe o recesiune tehnică în primul trimestru din 2023, cu o scădere de 0,4% a PIB, după un recul de 0,2% în ultimul trimestru al acestui an, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
ANRE se află în inspecție inopinată la furnizorul de energie Tinmar Energy, care vrea să renunțe la o parte dintre clienți CITEȘTE ȘI ANRE se află în inspecție inopinată la furnizorul de energie Tinmar Energy, care vrea să renunțe la o parte dintre clienți
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Reducerea livrărilor de gaze din Rusia pe parcursul verii și majorările drastice de prețuri pe care le-au declanșat fac ravagii asupra revenirii economice după coronavirus", a declarat directorul de prognoze de la IFO, Timo Wollmershäuser. "Nu ne așteptăm să revenim la normal până în 2024, cu o creștere economică de 1,8% și o inflație de 2,5%", a adăugat Wollmershäuser.

Anterior, guvernatorul Bundesbank, Joachim Nagel, a oferit un pronostic similar, apreciind drept "posibilă" o intrare în recesiune la finalul acestui an și începutul lui 2023. "Există o serie de elemente care indică în direcția acestui scenariu", a declarat Joachim Nagel pentru postul public de radio.

În ceea ce privește inflația medie, aceasta ar urma să urce până la 9,3% anul următor, după o creștere de 8,1% în 2022, potrivit IFO. La rândul său, Bundesbank prognozează un puseu al inflației până la mai mult de 10% în ritm anual în decembrie, și o inflație de peste 6% în 2023.

"Alunecăm spre o recesiune hibernală", a concluzionat Timo Wollmershäuser.

În ultimele luni, grupul rus Gazprom a redus drastic livrările de gaze spre Germania via gazoductul Nord Stream, pentru ca la începutul lunii septembrie să le oprească total, pe fondul tensiunilor între Moscova și Uniunea Europeană cu privire la războiul din Ucraina.

În consecință, Germania, care depindea de Rusia pentru 55% din necesarul de gaze înainte de război, a fost nevoită să se îndrepte spre alți furnizori, la prețuri mai mari.

Aceste tensiuni au dus la explozia prețurilor la gaze naturale și electricitate în Germania, care erau deja la un nivel ridicat pe fondul revenirii din pandemia de coronavirus. Iar această tendință ar urma să continue. "Furnizorii de energie vor ajusta sensibil prețurile la electricitate și gaze, în special la începutul lui 2023", estimează IFO.

Clemens Fuest, directorul IFO, a declarat luni pentru cotidianul Tagesspiegel că prețurile la energie vor scădea pe termen lung pentru că Rusia își va vinde gazele și petrolul spre alte țări. La rândul lor, aceste țări vor cumpăra mai puține gaze din alte surse, care pe cale de consecință se vor îndrepta spre Europa, a apreciat Clemens Fuest.

Companiile, mai puțin protejate decât gospodăriile, au tras și ele un semnal de alarmă și cer noi ajutoare. Guvernul german a adoptat la începutul lunii septembrie un al treilea plan de măsuri pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați, însă acesta ar putea să nu compenseze pierderea preconizată a puterii de cumpărare, estimează IFO. 

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
recesiune