Poate reducerea numărului de ore de lucru să crească productivitatea generală a unei companii? Un studiu recent realizat în Regatul Unit încearcă să răspunsă la întrebarea dacă modelul săptămânii de lucru de patru zile este benefic pentru întreprinderi și pentru angajați.
Studiul 2022, realizat de Autonomy, alături de 4-Day Week Campaign și 4-Day Week Global, a început ca un test de șase luni, care s-a extins la un an și, în unele cazuri, a devenit permanent, potrivit Yahoo!news.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La un an după ce 61 de companii din Marea Britanie au ales să participe la un studiu-pilot privind săptămâna de patru zile, 89% dintre acestea au continuat să mențină această structură. Mai multă eficiență, angajați mai fericiți și rate mai mici de rotație se numără printre rezultatele pozitive anunțate în această săptămână, arată Adevărul.
Renunțând la modelul standard de cinci zile și 40 de ore pe săptămână, organizațiile participante au fost de acord să realizeze 100% din volumul de muncă obișnuit în 80% din timpul lucrat, reducând săptămâna de lucru la 32 de ore, fără nicio reducere a salariului. După un an, 11% dintre companii au decis să implementeze permanent săptămâna de lucru de patru zile, iar 89% au decis să continue această structură pe o durată determinată de încă un an.
100% dintre manageri au apreciat programul ca „pozitiv” sau „foarte pozitiv”
Într-un sondaj de monitorizare cu managerii și directorii executivi ai companiilor participante, 100% dintre aceștia au declarat că săptămâna de patru zile a avut un impact „pozitiv” sau „foarte pozitiv” asupra organizației lor, potrivit studiului.
Când cercetătorii au întrebat ce a schimbat structura de patru zile, 82% dintre companiile chestionate au raportat un impact pozitiv asupra bunăstării personalului. 50% au văzut efecte pozitive asupra reducerii fluctuației personalului și 32% au spus că politica le-a îmbunătățit în mod vizibil recrutarea, relatează studiul.
Într-un sondaj de monitorizare separat cu membrii personalului companiilor participante, beneficiile săptămânii de lucru de patru zile au fost resimțite atât în interiorul cât și în afara biroului. „Îmbunătățirile în ceea ce privește sănătatea fizică și mentală, echilibrul dintre viața profesională și cea privată și satisfacția generală în viață, precum și reducerile în ceea ce privește epuizarea, constatate la sfârșitul proiectului pilot inițial, s-au menținut după un an”, au declarat cercetătorii.
CITEȘTE ȘI Șoferii care incalcă regulile de circulație și vitezomanii vor fi inregistrați din Black Hawk Programul de lucru de patru zile ar putea deveni standard până în 2030
Privind spre viitor, un sondaj recent comandat de campania „Săptămâna de patru zile” din Marea Britanie a constatat că 58% din public se așteaptă ca săptămâna de lucru de patru zile să devină modul standard de lucru până în 2030, potrivit studiului.
La nivel internațional, studiul notează că săptămâna de lucru de patru zile a devenit o cerință-cheie în unele negocieri sindicale din țări precum Statele Unite, Germania și Italia. Spania, Islanda și Africa de Sud se numără printre națiunile care au implementat o perioadă de testare a săptămânii de lucru de patru zile pentru anumite companii și lucrători.
În noiembrie 2023, Belgia a impus o lege care obligă angajatorii să ofere lucrătorilor cu normă întreagă dreptul de a solicita o săptămână de lucru de patru zile.
La nivel de stat în SUA, legislatorii din Massachusetts au introdus în aprilie 2023 un proiect de lege care ar oferi angajatorilor un credit fiscal dacă aceștia transferă cel puțin 15 lucrători la patru zile pe săptămână fără a le reduce salariul. În California, un deputat a reintrodus în Congres, în martie 2023, legea sa privind săptămâna de lucru de 32 de ore, care ar stabili săptămâna de lucru standard la 32 de ore.
Se poate aplica acest modul de lucru în toate industriile?
În timp ce o săptămână de lucru de 4 zile s-a dovedit a fi un succes pentru unele companii, ar putea modelul scurtat să se transpună în toate industriile?
Eric Loomis, profesor și istoric al muncii la Universitatea din Rhode Island, a declarat pentru ABC News în iunie 2023 că politica s-a confruntat cu dificultăți în a se răspândi „de la profesiile cu gulere albe la cele cu salarii mici”.
„Văd că într-un birou se poate face o treabă în 32 de ore în loc de 40 de ore”, a declarat Loomis pentru ABC News. „Dacă ești casier la un teatru sau dacă porți un costum la Disney World, trebuie să fii acolo”.
Între timp, perspectiva unei legislații federale care să consacre un standard al săptămânii de lucru de patru zile este foarte puțin probabilă, a adăugat Loomis. „Statele Unite nu au adoptat o legislație pro-job semnificativă care să fie în vreun fel cuprinzătoare în aproape 90 de ani”, a spus el.