Elvețienii, a căror populație îmbătrânită se confruntă cu o creștere a costului vieții, au votat în favoarea celei de-a 13-a pensii, potrivit rezultatelor aproape finale ale consultării, prezentate de Agenția France-Presse. Pe de altă parte, inițiativa privind vârsta de pensionare de 66 de ani a fost respinsă de 74,7% dintre participanții la referendum, potrivit La Libre.
Propunerea privind a 13-a pensie a primit 58,2% din voturile din țară, potrivit acestor rezultate provizorii, care arată de asemenea că a obținut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elvețiene, o condiție pentru adoptarea sa, potrivit AFP.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Măsura, susținută de Confederația sindicală elvețiană și de partide de centru-stânga, are nevoie de aprobarea majorității celor 26 de cantoane elvețiene pentru a putea fi adoptată, după cum subliniază Reuters. Propunerea fusese respinsă de guvern, de lobby-urile din mediul de afaceri și parlament, care în prezent înclină spre dreapta, ca fiind ineficientă din punct de vedere financiar. În trecut, alegătorii elvețieni au fost precauți în ceea ce privește susținerea măsurilor considerate o amenințare pentru mediul de afaceri, arată news.ro.
Pe de altă parte, inițiativa pentru majorarea vârstei de pensionare la 66 de ani, depusă de Tinerii Liberali-Radicali Elvețieni (PLR) și propusă în cadrul aceluiași referendum, a fost respinsă cu 74,7% din totalul voturilor.
Votul privind pensiile contrastează cu referendumurile din ultimele decenii, în care Elveția a respins cu fermitate propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru sau ar fi acordat oamenilor mai multe concedii. Îngrijorările legate de costul vieții sunt larg răspândite. Potrivit unui studiu publicat în noiembrie de Economist Intelligence Unit, Zurich, cea mai mare zonă metropolitană din Elveția, împarte cu Singapore recordul de cel mai scump oraș din lume, potrivit Reuters.