Nouă clienți ai unui restaurant din China care au stat lângă o persoană infectată cu noul coronavirus au contractat la rândul lor virusul, iar de vina ar fi aerul condiționat, susțin oamenii de știință care au studiat cazul.

Trei familii după toate aparențele sănătoase, care au stat la mese învecinate în localul fără ferestre din Guangzhou s-au îmbolnăvit de COVID-19, conform ziare.com.

Cercetătorii cred că sursă focarului a fost o femeie de 63 de ani care nu a prezentat simptome decât mai târziu în aceeași zi. Femeia s-a dus la spital, unde a fost testată pozitiv pentru COVID-19. În următoarele două săptămâni s-au îmbolnăvit patru dintre rudele sale, precum și alte cinci persoane fără nicio legătură cu femeia, altă decât faptul că au luat masă în același timp la restaurant.
Aceste constatări sunt surprinzătoare în condițiile în care picăturile prin care poate fi transmis SARS-CoV-2 nu ajung la mai mult de 1 metru de sursă de regulă, iar distanță la care au fost așezate cele trei familii a fost mai mare de atât.
Oamenii de știință sunt de părere că virusul a fost răspândit de aerul condiționat din restaurant.

Pe de altă parte, niciunul dintre ceilalți 73 de clienți și cei opt angajați ai restaurantului care s-au aflat în acel moment în local nu s-a îmbolnăvit.
Într-o scrisoare de cercetare publicată în jurnalul Emerging Infectious Diseases, oamenii de știință le recomandă patronilor de restaurante să mărească distanță dintre meșe și să îmbunătățească ventilația pentru a împiedică raspanirea virusului.