FOTO Lacul Amara, cu o suprafață de 800 de hectare, a secat complet

FOTO Lacul Amara, cu o suprafață de 800 de hectare, a secat complet
scris 30 iun 2022

Lacul Amara din județul Buzău cu o suprafață de 800 de hectare a secat complet din cauza secetei prelungite care se înregistrează în zonă. Acum, pe locul unde altă dată puteau fi văzuți pelicani sau alte păsări sălbatice, pasc vitele localnicilor.

Lacul Amara avea o vegetație asemănătoare celei din Delta Dunării și tocmai datorită acestui lucru era un paradis al păsărilor sălbatice care găseau aici condiții prielnice de trai. Acum toate acestea au dispărut pentru că pe cele 800 de hectare nu se mai găsește nici strop de apă, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Kovesi anunță că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România CITEȘTE ȘI Kovesi anunță că analizează o posibilă sesizare la Comisia Europeană pentru activarea mecanismului de condiționarea a fondurilor europene de statul de drept în România

Și turismul are de suferit ca urmare a secării luciului de apă. Anii trecuți pe malul lacului Amara veneau turiști  din Vrancea, Bacău sau Galați, fie pentru pescuit, fie pentru peisajul de excepție oferit care acum a dispărut complet.

Autoritățile nu întrevăd vreo o soluție imediată pentru alimentarea cu apă a lacului. Seceta prelungită își spune și ea cuvântul, dar și devierea cursului râului Buzău, care astfel nu mai alimentează lacul. O soluție salvatoare ar fi amenajarea canalului Siret-Bărăgan, care ar rezolva pe lângă aceasta și multe dintre problemele agricultorilor.

„Situația de pe Lacul Amara are, din punctul nostru de vedere, două cauze majore. Prima cauză ține de vremurile pe care le trăim, și anume faptul că în zona acestui lac, în zona Puiești, Vâlcelele, Balta Albă, Ghergheasa, avem de a face cu un fenomen de secetă pedologică extremă, care, bineînțeles, generează și astfel de deficit de apă, chiar și în lacuri. O altă cauză majoră este ceea ce s a întâmplat în 1975, când viituri la cote istorice au generat schimbarea cursului râului Buzău care trecea prin apropierea lacului, pe care îl și alimenta. Așadar, este un eveniment natural, asupra căruia omul nu a avut o intervenție directă. După acest eveniment au existat diverse încercări de a realimenta acest lac, chiar și printr-o lucrare hidrologică. Soluția pentru alimentarea artificială a acestui lac ar fi, din punctul nostru de vedere, mult-doritul canal Bărăgan Siret", a spus prefectul județului Buzău Marian Țiclea.

FOTO Lacul Amara, cu o suprafață de 800 de hectare, a secat complet
viewscnt
Afla mai multe despre
lacul amara
buzau