Liderii sud-coreean și român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume, pe fondul unor informații că ar avea în curs de perfectare contracte uriașe, relatează Reuters.
Președintele Yoon Suk Yeol l-a primit pe omologul său român, Klaus Iohannis, și s-a angajat să crească cooperarea în industria de apărare, inclusiv producția comună de arme, potrivit unui comunicat al Președinției de la Seul, scrie News.ro.
La rândul său, ministrul sud-coreean al apărării, Shin Won-sik, l-a primit separat pe ministrul adjunct al apărării din Polonia, Pawel Bejda, în contextul în care se vorbește despre un contract iminent pentru ca Hanwha Aerospace să furnizeze sisteme de arme suplimentare și despre negocieri privind finanțarea.
Coreea de Sud a apărut ca un jucător important în exporturile globale de echipamente militare, invazia Rusiei în Ucraina deschizând oportunitatea ca industriile sale să semneze contracte pe scară largă în Europa, Orientul Mijlociu și Asia.
Principalul producător sud-coreean din domeniul apărării, Hanwha Aerospace, lucrează la un contract în valoare de 1.000 de miliarde de woni (725,7 milioane de dolari) pentru furnizarea de obuziere K9 către România, în ceea ce ar fi primul contract de apărare cu această țară, a relatat anul acesta publicația Korea Economic Daily.
Hanwha a refuzat să comenteze aceste informații. Compania a declarat însă în timpul unei teleconferințe privind rezultatele din februarie că va anunța un contract de export de armament cu România în primul trimestru, dar nu a existat niciun anunț.
Anul trecut, compania a semnat un memorandum de înțelegere cu compania de stat din domeniul apărării din România pentru a exporta obuzierul autopropulsat K9 și vehiculul său de luptă de infanterie.
CITEȘTE ȘI Ministrul Culturii: Avem datorii de ordinul zecilor de milioane de euro către firme de producție de film din străinătate, pentru că statul român nu și-a respectat obligațiilePe e altă parte, Polonia, care și-a mărit cheltuielile pentru apărare, a acceptat să cumpere arme în valoare de 22 de miliarde de dolari din Coreea de Sud, în cea mai mare vânzare de armament din istoria țării. Marți, ziarul sud-coreean Dong-a Ilbo a relatat, citând surse din industria de apărare, că Polonia va semna săptămâna aceasta un contract pentru 70 de unități suplimentare de artilerie cu rachete Chunmoo în valoare de 1,6 miliarde de dolari, care vor fi furnizate de Hanwha Aerospace. Hanwha a refuzat să comenteze relatarea Dong-a.
Vizita delegației din domeniul apărării de la Varșovia vine în contextul în care cele două țări au lucrat pentru a extinde finanțarea achizițiilor de armament din Coreea de Sud. Plafoanele statutare privind creditele pentru a facilita astfel de tranzacții au acționat ca o constrângere, notează Reuters.
În februarie, parlamentul sud-coreean a votat pentru a reduce restricțiile impuse băncii de stat pentru finanțarea exporturilor, ceea ce ar putea ajuta la negocierile pentru a doua fază a acordului cu Polonia, au declarat unele surse.
Polonia a fost deja de acord să cumpere peste 150 de obuziere K9 pentru 2,6 miliarde de dolari și 288 de lansatoare de rachete Chunmoo. Separat, a fost de acord să cumpere tancuri K2 fabricate de Hyundai Rotem și avioane de vânătoare de la Korea Aerospace Industries.