Cuptoare de pâine stinse și clădiri pe întuneric. Cum se pregătește Europa de iarnă

Cuptoare de pâine stinse și clădiri pe întuneric. Cum se pregătește Europa de iarnă
scris 27 sep 2022

Pe măsură ce Europa se îndreaptă spre iarnă, birourile devin din ce în ce mai reci, clădirile istorice rămân pe întuneric, iar brutarii și cultivatorii de fructe și legume vor să renunțe la afacere.

Ce se va întâmpla cu prețurile la energie în România și care va fi situația la iarnă urmează să fie anunțat la Profit Energy.forum, programat pentru 3 octombrie.

Conferința, organizată la Hotel JW Marriott cu sprijinul Engie, Romgaz, Transgaz și OMV Petrom, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

În Europa de Est mai săracă, oamenii se aprovizionează cu lemne de foc, în timp ce în Germania mai bogată, așteptarea unei pompe de căldură care economisește energie poate dura jumătate de an. Și companiile nu știu cât mai mult pot reduce, scrie Adevarul.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Ra-Ra Hotels deschide în Brașov hotelul Radisson Blu Aurum, primul hotel cu franciză internațională din centrul orașului CITEȘTE ȘI FOTO Ra-Ra Hotels deschide în Brașov hotelul Radisson Blu Aurum, primul hotel cu franciză internațională din centrul orașului

„Nu putem să stingem luminile și să-i facem pe oaspeții să stea în întuneric”, a spus Richard Kovacs, manager de dezvoltare a afacerilor pentru lanțul de burgeri din Ungaria Zing Burger.

Restaurantele rulează deja grătarele nu mai mult decât este necesar și folosesc detectoare de mișcare pentru a stinge luminile din depozit, unele magazine se confruntă cu o creștere cu 750% a facturilor la electricitate de la începutul anului, potrivit apnews.com.

Cu costurile ridicate și livrările de energie limitate, Europa lansează programe de ajutor și intenționează să zdruncine piețele de electricitate și gaze naturale în timp ce se pregătește pentru consumul în creștere a energiei în această iarnă. Întrebarea este dacă va fi suficient pentru a evita raționalizarea impusă de guvern și întreruperile de curent după ce Rusia a redus gazul natural necesar pentru încălzirea caselor, pentru a conduce fabrici și a genera electricitate la o zecime din ceea ce era înainte de invadarea Ucrainei.

Dependența Europei de energia rusă a transformat războiul într-o criză energetică și economică, prețurile crescând la maxime record în ultimele luni.

Ca răspuns, guvernele s-au străduit din greu pentru a găsi noi provizii și pentru a conserva energie, cu facilitățile de stocare a gazelor acum pline cu 86% înainte de sezonul de încălzire de iarnă - depășind obiectivul de 80% până în noiembrie. Ei s-au angajat să reducă consumul de gaz cu 15%, ceea ce înseamnă că Turnul Eiffel se va scufunda în întuneric cu o oră mai devreme decât în mod normal, în timp ce magazinele și clădirile sting luminile noaptea sau scad termostatele.

Depindem de cât va fi de frig
Capacitatea Europei de a trece peste iarnă poate depinde în cele din urmă de cât de frig este și de ce se întâmplă în China. Opririle menite să stopeze răspândirea COVID-19 au oprit mari părți ale economiei Chinei și au însemnat mai puțină concurență pentru aprovizionarea cu energie limitată.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus în această lună că pregătirile timpurii înseamnă că cea mai mare economie a Europei se află „acum într-o poziție în care putem intra cu curaj și curaj în această iarnă, în care țara noastră va rezista”.

Autonom primește o finanțare de 15 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții pentru extinderea flotei de mașini electrice și hibride CITEȘTE ȘI Autonom primește o finanțare de 15 milioane euro de la Banca Europeană de Investiții pentru extinderea flotei de mașini electrice și hibride

„Nimeni nu ar fi putut spune asta în urmă cu trei, patru, cinci luni sau la începutul acestui an”, a adăugat el.

Chiar dacă există gaz în această iarnă, prețurile ridicate deja împing oamenii și întreprinderile să folosească mai puțin și forțează unele fabrici consumatoare de energie, cum ar fi producătorii de sticlă, să se închidă.

Este o decizie cu care se confruntă și cultivatorii de fructe și legume din Țările de Jos, care sunt cheia pentru aprovizionarea cu alimente de iarnă a Europei: închide sere sau înregistrează o pierdere după ce costurile au crescut vertiginos pentru încălzirea cu gaz și lumina electrică.

„Suntem pe modul de supraviețuire”
Bosch Growers, care cultivă ardei verzi și mure, a instalat o izolație suplimentară, a oprit o seră și a experimentat temperaturi mai scăzute. Costul? Produse mai mici, murele durează mai mult să se coacă și funcționează potențial în roșu pentru a menține relațiile cu clienții chiar și la volume mai mici.

„Vrem să rămânem pe piață, să nu distrugem reputația pe care ne-am dezvoltat-o de-a lungul anilor”, a spus Wouter van den Bosch, a șasea generație a familiei sale care a ajutat la conducerea afacerii. „Suntem pe modul de supraviețuire.”

Brutarul Andreas Schmitt din Frankfurt, Germania, încălzește mai puține cuptoare la cele 25 de brutării Cafe Ernst, pentru a economisi energia de pornire, își restrânge selecția de produse de patiserie pentru a se asigura că cuptoarele funcționează pline și stochează mai puțin aluat pentru a reduce costurile de refrigerare. Acest lucru ar putea economisi 5-10% din o factură de energie care urmează să crească de la 300.000 de euro pe an, la 1,1 milioane anul viitor.

„Nu va schimba lumea”, a spus el. Cea mai mare parte a costurilor sale este „energia necesară pentru a transforma aluatul în pâine”.

Schmitt, șeful breslei locale a brutarilor, a spus că unele brutării mici se gândesc să renunțe. Ajutorul guvernului va fi esențial pe termen scurt, a spus el, în timp ce o soluție pe termen mai lung implică reformarea piețelor energetice în sine.

Europa le vizează pe ambele, deși cheltuielile necesare ar putea fi nesustenabile. Națiunile au alocat 500 de miliarde de euro pentru a ușura facturile mari la utilități din septembrie 2021, potrivit unei analize a think-tank-ului Bruegel de la Bruxelles, și salvează utilitățile care nu își permit să cumpere gaz pentru a-și îndeplini contractele.

Guvernele au aliniat aprovizionarea suplimentară cu gaz de la conductele care circulă spre Norvegia și Azerbaidjan și și-au intensificat achiziționarea de gaz natural lichefiat scump, care vine cu vaporul, în mare parte din SUA.

Prețurile gazelor naturale
În același timp, UE cântărește intervenții drastice, cum ar fi impozitarea profiturilor extraordinare ale companiilor energetice și modernizarea piețelor de energie electrică, astfel încât costurile gazelor naturale să joace mai puțin un rol în determinarea prețurilor la energie.

Dar pe măsură ce țările se străduiesc să înlocuiască combustibilii fosili din Rusia și chiar să reactiveze centralele poluante pe cărbune, ecologiștii și UE însăși spun că sursele regenerabile sunt calea de ieșire pe termen lung.

Vecinii din Madrid caută să reducă costurile cu energia electrică și să ajute tranziția energetică au instalat luna aceasta panouri solare pentru a-și alimenta dezvoltarea locuințelor după ani de muncă.

INFOGRAFIC Facturile românilor la utilități au crescut cu până la 124% CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Facturile românilor la utilități au crescut cu până la 124%

„Mi-am redus brusc consumul de gaz cu 40%, folosind foarte puțin trei calorifere plasate strategic în casă”, a spus vecinul Manuel Ruiz.

Guvernele au respins Rusia ca fiind furnizor de energie, dar președintele Vladimir Putin are încă un efect de pârghie, spun analiștii. Niște gaz rusesc încă curge și o iarnă grea ar putea submina sprijinul public pentru Ucraina în unele țări. Au existat deja proteste în locuri precum Cehia și Belgia.

„Piața este foarte strânsă și fiecare moleculă contează”, a spus Agata Loskot-Strachota, senior pentru politica energetică la Centrul pentru Studii Orientale din Varșovia. „Acesta este pârghia pe care o mai are Putin – că Europa ar trebui să se confrunte cu societăți dezamăgite sau sărace.”

Un sfert din bulgari nu-și permit să-și încălzească locuința
În Bulgaria, cea mai săracă dintre cele 27 de state membre ale UE, creșterea costurilor energetice obligă familiile să reducă cheltuielile suplimentare înainte de iarnă pentru a se asigura că există suficienți bani pentru a cumpăra alimente și medicamente.

Mai mult de un sfert din cei 7 milioane de locuitori din Bulgaria nu-și permit să-și încălzească locuința, potrivit biroului de statistică al UE Eurostat, cel mai mare din blocul de 27 de țări din cauza clădirilor prost izolate și a veniturilor mici. Aproape jumătate dintre gospodării folosesc lemnul de foc iarna drept cel mai ieftin și mai accesibil combustibil, dar cererea în creștere și inflația galopanta au dus prețurile peste nivelurile de anul trecut.

În capitală, Sofia, unde aproape jumătate de milion de gospodării au încălzire asigurată de centralele electrice, mulți au căutat alte variante după ce s-a anunțat o creștere a prețului cu 40%.

Grigor Iliev, un contabil pensionar în vârstă de 68 de ani, și soția sa au decis să-și anuleze centrala termică și să cumpere o unitate combinată de aer condiționat-încălzire pentru apartamentul lor cu două camere.

„Este un dispozitiv costisitor, dar pe termen lung, ne vom recupera investiția”, a spus el.

Situații similare și în Praga sau Budapesta
Între timp, companiile încearcă să rămână pe linia de plutire fără a înstrăina clienții. Klara Aurell, proprietara a două restaurante din Praga, a spus că a făcut tot ce a putut pentru a conserva energia.

„Folosim becuri LED, stingem luminile în timpul zilei, încălzirea este doar atunci când se răcește cu adevărat și o folosim doar într-un mod limitat”, a spus ea. „De asemenea, luăm măsuri pentru a economisi apă și pentru a folosi echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Cu greu putem face altceva. Singurul lucru care rămâne este să măresc prețurile. Asta este."

Brutăria artizanală gurmandă Babushka dintr-un cartier bogat din Budapesta a fost nevoită să majoreze prețurile cu 10%. Brutăria a folosit mai puțin aer condiționat, în ciuda celei mai calde veri înregistrate în Ungaria și se asigură că cuptoarele nu funcționează fără pâine înăuntru.

Deși are suficient trafic pentru a rămâne deschis deocamdată, creșterea suplimentară a costurilor cu energia ar putea amenința viabilitatea sa, a spus proprietarul Eszter Roboz.

„O creștere de două ori a costurilor cu energia încă se încadrează în funcționarea afacerii noastre și în calculele noastre”, a spus ea. „Dar în cazul unei creșteri de trei până la patru ori, va trebui cu adevărat să ne gândim dacă putem continua acest lucru.”

viewscnt
Afla mai multe despre
energie
facturi