COVID în China: Experții estimează 9.000 decese pe zi

COVID în China: Experții estimează 9.000 decese pe zi
scris 30 dec 2022

Statele Unite ia în considerare efectuarea de teste din apa reziduală din avioanele pe rute internaționale pentru a detecte eventuale variante emergente de COVID-19, în timp ce numărul infectărilor crește în China. Experți în sănătate din Marea Britanie estimează că în prezent 9.000 de persoane mor zilnic în China din cauza acestei boli, potrivit The Guardian.

Propunerea de a testa apa reziduală de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA ar oferi o soluție mai bună pentru a urmări virusul și a-i încetini intrarea în SUA decât noile restricții de călătorie anunțate în această săptămână, afirmă trei experți în boli infecțioase, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
O prezentatoare TVR povestește cum a fost atacată de o haită de câini, iar autoritățile ar fi refuzat să intervină CITEȘTE ȘI O prezentatoare TVR povestește cum a fost atacată de o haită de câini, iar autoritățile ar fi refuzat să intervină

SUA și alte țări au anunțat că persoanele care călătoresc din China vor trebui să aibă obligatoriu teste COVID negative.

Afirmațiile vin după ce firma de date din domeniul sănătății Airfinity, cu sediul în Marea Britanie, a arătat că aproximativ 9.000 de persoane mor zilnic de COVID în China, dublând estimarea din urmă cu o săptămână.

Infectările cu COVID au început să se răspândească în China în noiembrie, intensificându-se în această lună, după ce Beijingul a renunțat la politica sa zero-COVID, inclusiv la testarea regulată a populației și publicarea datelor privind cazurile asimptomatice.

Numărul cumulat al deceselor în China, de la 1 decembrie, a ajuns cel mai probabil la 100.000, iar numărul total al infectărilor la 18,6 milioane, a arătat Airfinity, joi. Firma a explicat că a folosit un model bazat pe datele din provinciile chineze de dinainte de schimbarea modului de raportare a cazurilor.

Airfinity se așteaptă ca numărul infectărilor COVID din China să atingă primul vârf în 13 ianuarie, cu 3,7 milioane de cazuri zilnice.

Datele contrastează cu cele raportate de autoritățile chineze – câteva mii de cazuri zilnice – după ce o rețea națională de centre de testare PCR a fost în mare parte dezmembrată și autoritățile au trecut de la prevenirea infectărilor la tratarea lor.

Agenția de sănătate a Uniunii Europene a afirmat, joi, că introducerea de screeninguri obligatorii pentru COVID pentru persoanele care călătoresc din China în toată UE este în prezent ”nejustificată”, indicând ”imunitatea populațională mai ridicată”, dar și faptul că variantele care circulă acum în China au apărut anterior și au fost înlocuite.

Totuși, șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a reluat, într-o serie de mesaje pe Twitter, apelul făcut la China de a fi mai comunicativă cu date detaliate privind situația pandemică din țară.

”În absența unor informații complete din China, este de înțeles că unele țări din lume acționează în moduri despre care cred că ar putea proteja populația”, a scris el.

Airfinity se așteaptă ca numărul deceselor să atingă un vârf în 23 ianuarie, cu aproximativ 25.000 zilnic, iar numărul cumulat al deceselor să ajungă la 584.000 din decembrie. Din 7 decembrie, de când China și-a schimbat radical poziția, autoritățile au raportat oficial doar zece decese cauzate de COVID.

La nivel mondial, restricțiile de călătorie, precum testarea obligatorie, nu au reușit până acum să încetinească semnificativ răspândirea COVID și funcționează mai degrabă din punct de vedere vizual, afirmă dr. Michael Osterholm, expert în boli infecțioase la Universitatea din Minnesota.

”Ele par să fie esențiale din punct de vedere politic. Cred că fiecare guvern simte că va fi acuzat că nu a făcut destul pentru a proteja cetățenii dacă nu ia aceste măsuri”, a spus el.

SUA a extins, în această săptămână, programul de secvențiere genomică voluntară din aeroporturi, incluzându-le pe cele din Seattle și Los Angeles. Astfel, numărul aeroporturilor care colectează informații din testele pozitive a ajuns la șapte.

Însă experții afirmă că acest lucru ar putea să nu asigure un lot semnificativ pentru teste.

O soluție mai bună ar fi testarea apei reziduale din avioane, care ar oferi o imagine mai clară asupra modului în care au loc mutații ale virusului, dată fiind lipsa de transparență a Chinei, a afirmat dr. Eric Topol, expert în genomică și directorul Institutului de Cercetare Translațională Scripps din La Jolla, California.

Prelevarea apei reziduale de la avioanele care vin din China ”ar fi o tactică foarte bună”, a spus Topol, adăugând că este important ca SUA să își îmbunătățească tacticile de monitorizare ”întrucât China nu este dispuă să împărtășească datele sale genomice”.

China a afirmat că aceste critici privind datele sale referitoare la COVID sunt neîntemeiate și a minimalizat riscul apariției unor noi variante, spunând că se așteaptă ca mutațiile să fie mai infecțioase, dar mai puțin severe. Totuși, îndoielile privind datele oficiale chineze au făcut ca multe state – inclusiv Italia, Japonia, dar și SUA – să impună noi reguli de testare vizitatorilor din China, în timp ce Beijingul a ridicat restricțiile de călătorie.

Analizarea apei reziduale din avioane se află printre opțiunile pe care Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor le iau în considerare pentru a ajuta la încetinirea introducerii de noi variante în SUA din alte țări, a declarat o purtătoare de cuvânt a agenției, Kristen Nordlund.

”Supravegherea COVID-19 din apa reziduală a arătat anterior că este un instrument valoros și monitorizarea apei reziduale din avioane ar putea fi o opțiune”, a afirmat ea.

Cercetătorii francezi au anunțat, în iulie, că testele pe apa reziduală din avioane au arătat că solicitarea de teste negative COVID înainte de zborurile internaționale nu protejează țările de răspândirea unor noi variante. Ei au găsit varianta Omicron în apa reziduală a două avioane comerciale care au zburat din Etiopia în Franța în decembrie 2021 deși pasagerilor li s-a cerut să facă teste COVID înainte de îmbarcare.

viewscnt
Afla mai multe despre
covid
china