CONFIRMARE Investiție masivă - Grupul de firme sud-coreene BKB Energy, Hyunday Power Systems și AKEDA vor să investească 1,3 miliarde de dolari la termocentrala Mintia, unde ar urma să construiască o centrală pe gaze de 1.000 MW

CONFIRMARE Investiție masivă - Grupul de firme sud-coreene BKB Energy, Hyunday Power Systems și AKEDA vor să investească 1,3 miliarde de dolari la termocentrala Mintia, unde ar urma să construiască o centrală pe gaze de 1.000 MW

Sursa foto: News.ro

scris 7 sep 2021

O delegație din Coreea de Sud, formată din reprezentanții BKB Energy, Hyunday Power Systems și AKEDA, condusă de președintele BKB Energy, Siwoo Chung, a efectuat o vizită tehnică în România, în perioada 3-7 septembrie 2021. Companiile vor să preia termocentrala Mintia și să investească 1,3 miliarde de dolari, unde ar urma să construiască o centrală pe gaze de 1.000 MW, fiind depusă în acest sens o ofertă neangajantă.

Profit.ro a anunțat anterior că sud-coreenii se pregătesc să vină în România. Statul discută și resuscitarea proiectului-mamut al hidrocentralei Tarnița, idee datând din regimul Ceaușescu și declarată ca abandonată anul trecut de autorități

Urmărește-ne și pe Google News
Fapte bune făcute de Profi CITEȘTE ȘI Fapte bune făcute de Profi
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Suntem interesați să investim în producția de energie electrică din România. Ne-am întâlnit cu ministrul Energiei, am cerut să ne arate locațiile în care putem investi. Am mers la Complexul Energetic Oltenia, am vizitat toate termcentralele, dar și terenuri de fotovoltaice. Locația era foarte bine pregătită, condițiile erau suficient de bună și dacă venim cu tehnologia și finanțare din Coreea, proiectul sigur va reuși. Am vizitat toată zona, peisajele erau foarte frumoase și după vizita va urma procedura pentru Mintia și Oltenia", a declarat președintele BKB Energy, Siwoo Chung, la București.

Delegația s-a întâlnit cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte legate de intenția companiilor sud-coreene de a investi în sectorul energetic românesc, în special în producția de energie electrică, atât din surse clasice, cât și regenerabile.

De asemenea, delegația a vizitat centralele termoelectrice de la Mintia și Paroșeni, aparținând Complexului Energetic Hunedoara, precum și centralele Rovinari, Turceni, Ișalnița și Craiova II, aparținând Complexului Energetic Oltenia, purtând discuții cu conducerile celor două companii.

"Mai mult, suntem pregătiți să investim în producția de energie electrică bazată pe gaze naturale, dar și în producția din surse regenerabile. Republica Coreea este semnatar al Acordului de la Paris privind limitarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Știm că Uniunea Europeană are un întreg program dedicat acestei ținte - Green Deal, prin care își propune să atingă neutralitatea climatică până în anul 2050. Știm că România, ca membră a Uniunii Europene, își asumă ținte ambițioase pentru reducerea emisiilor poluante, gazul natural fiind combustibilul de tradiție. Avem expertiza și finanțările necesare pentru a răspunde acestor deziderate. Astfel, ne dorim să investim atât în Complexul Energetic Oltenia, cât și în Complexul Energetic Hunedoara, să construim centrale pe gaze naturale, de care România dispune, dar care să fie pregătite și pentru utilizarea hidrogenului. Ne propunem și să folosim depozitele de zgură și cenușă închise ale termocentralelor pentru construcția de parcuri fotovoltaice. Suntem pregătiți să investim câteva miliarde de dolari în aceste proiecte precum și la colaborarea cu toate companiile românești interesate să participe la dezvoltarea unui sisteml energetic competititv, acțiuni ce vor crea multiple oportunități și noi locuri de muncă. Termocentralele pe care le-am vizitat au avantajul că dețin deja facilități pe care le putem folosi (de exemplu, logistica și acces la sistemul energetic național, conducte de apă, de gaze etc), existăă forță de muncă specializată și sunt convins că vom primi sprijinul instituțional necesar de la autoritățile locale și centrale pentru realizarea investițiilor pe care ni le propunem", a mai spus Siwoo Chung.

Numărul tranzacțiilor imobiliare, în creștere CITEȘTE ȘI Numărul tranzacțiilor imobiliare, în creștere

Prefectura Județului Hunedoara a anunțat luni că grupul de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems și BKB, intenționează să cumpere și să investească la Termocentrala Mintia, astfel încât producția de energie electrică să aibă la bază grupuri pe gaz metan și panouri fotovoltaice.

”La sediul Instituției Prefectului – Județul Hunedoara a avut loc astăzi o întâlnire între prefectul Călin Petru Marian și o delegație a unui consorțiu de firme sud coreene interesat în achiziționarea Termocentralei Mintia. La discuții au fost prezenți subprefecții Oana Andreea Biriș și Lorincz Szell precum și administratorul special al CEH, Cristian Roșu, împreună cu reprezentantul administratorului judiciar, Emil Gros. Grupul de firme din Coreea de Sud, format din companiile AKEDA, Hyunday- Power Systems și BKB, intenționează să cumpere și să investească la Termocentrala Mintia, astfel încât producția de energie electrică să aibă la bază grupuri pe gaz metan și panouri fotovoltaice”, anunță prefectura.

Firmele sud coreene sunt implicate în investiții în energetică și în alte țări din Europa și Asia, dar și de pe alte continente. 

La întâlnirea de luni, prefectul Călin Petru Marian i-a informat pe investitori că județul Hunedoara dispune de forță de muncă bine pregătită pentru producția de energie iar resursa umană de care va fi nevoie poate fi folosită atât din cea existent,  cât și dintre cei care se vor pregăti în școală, la nivel de învățământ mediu și superior.

De asemenea, prefectul județului Hunedoara a transmis delegației din Coreea de Sud că va acorda tot sprijinul instituțional și în acest caz, dar și pentru alte eventuale investiții în economia hunedoreană. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
bkb energy
hyunday power systems
mintia