Deputații au aprobat, astăzi, așa cum anunța anterior Profit.ro, un proiect de lege prin care Monitorul Oficial este transferat din subordinea Secretariatului General al Guvernului în cea a Camerei Deputaților, unde a funcționat până în 2012. Atunci Guvernul Ponta și l-a suboedonat prin ordonanță de urgență, pentru a se asigura că decizia de suspendare din funcție a președintelui Traian Băsescu va fi publicată. Inițial, majoritatea parlamentară s-a opus transferului, deoarece era propus de opoziție, dar acum și-a schimbat poziția. Transferul îi servește actualului lider al PSD, Liviu Dragnea, care în vară a avut probleme cu demiterea premierului Sorin Grindeanu, care controla Monitorul.
Prin această mutare, controlul asupra duratei de publicare în Monitor a unui act este transferat Camerei Deputaților, condusă de Liviu Dragnea, și este evitat un nou scandal de genul celui de la retragerea lui Sorin Grindeanu din postul de prim-ministru.
Opoziția a cerut astăzi, în plenul Camerei Deputaților, retrimiterea proiectului la comisie, dar majoritatea PSD-ALDE a respins această solicitare și a aprobat proiectul de lege, care va fi transmis acum spre promulgare președintelui Iohannis.
Liberalii au reclamat că, în forma actuală a legii, toate documentele care sunt publicate în Monitorul Oficial sunt avizate doar de secretarul general al Camerei, fără a mai fi suspuse controlului Biroului Permanent în care sunt reprezentate toate partidele. Forma inițială a legii, elaborată de liberali, conținea însă aceeași prevedere.
Până în 2012, Monitorul Oficial a funcționat în subordinea Camerei Deputaților, având în vedere că Parlamentul reprezintă puterea legislativă, însă, în 2012, Guvernul Ponta a decis preluarea instituției pentru a-i facilita lupta politică și administrativă pentru suspendarea, respectiv eventuala demitere a președintelui Băsescu.
Tot Victor Ponta a fost implicat și în evenimentele din vara acestui an, când premierul Grindeanu nu a răspuns solicitării PSD de a demisiona.
Fostul secretar general al Guvernului Mihai Busuioc a refuzat atunci să elibereze postul, prin contrasemnarea deciziei premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din funcție, pentru a împiedica numirea lui Ponta la șefia SGG. În cele din urmă, atribuțiile lui Busuioc i-au fost transferate unui secretar de stat, a cărui primă decizie a fost să semneze numirea lui Ponta.
Decizia de eliberare din funcție a lui Busuioc, semnată de Grindeanu, trebuia să fie contrasemnată...chiar de Busuioc, în calitate de secretar general al Guvernului pentru a fi publicată în Monitorul Oficial, care funcționa în subordinea SGG.
CITEȘTE ȘI PSD propune anularea închisorii pentru fapte grave de evaziune fiscală. Evazioniștii pot scăpa de o condamnare de peste 15 ani dacă achită prejudiciulÎn primăvara acestui an, Opoziția a inițiat un proiect de lege care prevedea revenirea Monitorului Oficial în subordinea Camerei Deputaților, însă proiectul a fost respins de majoritatea PSD-ALDE în Senat, după ce și premierul Mihai Tudose transmisese Parlamentului că nu susține acest proiect.
Tudose invoca atunci, pe lângă numeroasele acte care se adoptă de Guvern și apoi se publică în Monitor, faptul că regia este o întreprindere publică, așa cum prevede ordonanța privind mangementul corporativ. Între timp însă, după cum a relatat în premieră Profit.ro, parlamentarii PSD-ALDE au decis scutirea a circa 100 de companii de stat de la obligația selectării unui management corporativ, respectiv de la prevederile ordonanței menționate.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT PSD a depus proiectul prin care vrea să-l elimine pe președintele României din procedura de numire a șefilor parchetelor și ÎCCJ, sugerând că Senatul are legitimitate mai mareAjuns la Camera Deputaților, proiectul nu a mai fost considerat ca demn de respins de către majoritatea PSD, astfel că deputații din comisia juridică, condusă de Eugen Nicolicea, au întocmit un raport favorbail cu recomandarea de admitere a legii propuse de opoziție, caz excepțional în ultima perioadă.
Schimbarea de poziție a majorității parlamentare conduse de Liviu Dragnea poate fi pusă pe seama ”opoziției” tot mai dese a premierului Tudose, care a refuzat să promoveze prin Guvern o serie de inițiative legislative ale PSD, precum legile justiției sau Fondul Suveran de Investiții, și a avut puncte de vedere diferite față de alți lideri ai coaliției de guvernământ.
CITEȘTE ȘI Parlamentarii vor să interzică acoperirea feței în școli, ca măsură de prevenire a violenței și terorismuluiUltima din aceste opinii diferite a fost exprimată de premier chiar joi, când a spus că Guvernul va formula un aviz negativ împotriva proiectului de lege depus în vara acestui an de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prin care poziția de Șef al Casei Regale a României este asimilată cu aceea a unui fost șef de stat.
Ironia sorții face astfel ca opoziția să îi dea în acest moment o mână de ajutor lui Liviu Dragnea pentru a preveni, prin controlul asupra Monitorului Oficial, și alte eventuale ieșiri, mai grave, ale premierului Tudose din peisajul oficial al PSD.