Comisia Europeană va lansa miercuri proceduri disciplinare împotriva Italiei prin intermediul unei scrisori potrivit căreia politicile fiscale ale Romei sunt imprudente și ar putea expune țaa la o pierdere șoc a încrederii pe piața financiară, relatează publicația La Repubblica, transmite Reuters.
Publicația citează un proiect de scrisoare care ar urma să fie trimisă guvernului italian, care ia inițiative noi de asistenț socială, pentru a stimula economia Italiei, a treia ca mărime din zona euro, scrie News.ro.
Comisia ar urma să ceară guvernului de la Roma să reducă cheltuielile bugetare cu circa 3-4 miliarde de euro pentru a evita sancțiunile Uniunii Europene, a mai relatat publicația. Această informație nu ar proveni totuși din proiectul scrisorii.
CITEȘTE ȘI DOCUMENT Politicienii sunt perseverenți când e interes: Unde nu a putut Parlamentul, vine Guvernul - pensii speciale și primarilor, șefilor de CJ și altor aleși localiVicepremierul italian Matteo Salvini a indicat după alegerile pentru Parlamentul European că va respinge solicitările UE, la construirea viitorului buget. Salvini are o poziție puternică în coaliția guvernamentală, în urma obținerii unei victorii răsunătoare la alegerile pentru Parlamentul European.
”Mi s-a spus că este pe drum o scrisoare din partea Comisiei Europene, referitoare la economie. Consider că italienii mi-au dat mie și guvernului un mandat să rediscutăm complet, cu calm și constructiv să rediscutăm parametrii care au condus la o instabilitate fără precedent a locurilor de muncă, a șomajului și a temerilor”, a declarat Salvini la Milano.
Recomandarea Comisiei va fi doar un prim pas într-un proces de lungă durată, care cere în mai multe rânduri guvernelor să se conformeze.
Miniștrii de Finanțe din UE ar trebui să aprobe o recomandare pentru procedura de deficit excesiv, iar atunci ar putea fi solicitat ”un depozit fără dobândă” de până la 0,2% din PIB, respectiv de circa 3,5 de miliarde de euro.
Va trebui ca miniștrii de Finanțe din UE să spună dacă sunt de acord cu propunerea Comisiei, probabil la o reuniune de la începutul lunii iulie. Dacă Italia nu va respecta solicitarea pentru depunerea depozitului, ar încălca legislația UE.
"Aștept să citesc scrisoarea de la UE, dar Comisia ar trebui să recunoască că oamenii au votat pentru schimbare și creștere. Ceea ce este clar este că taxele nu vor fi majorate, creșterea YVA nu va avea loc”, a spus Salvini într-un interviu acordat recent la televiziunea La7.
Decizia finală referitoare la alte amenzi ar putea să nu aibă loc timp de mai multe luni, pentru că Italia va primi un termen până la care să își corecteze finanțele. UE nu a mai amendat o țară din cauza bugetului.
Potrivit reglementărilor fiscale ale UE, statele membre trebuie să mențină deficitul bugetar sub 3% din PIB și datoria publică sub 60% din PIB.
Statele cu datorii aflate peste acest nivel trebuie să le reducă într-un ritm satisfăcător.
Datoria publică a Italiei, de 132% din PIB, este de peste două ori mai mare față de limita UE și, potrivit Executivului UE, nu scade suficient de rapid.
Măsura Bruxelles-ului survine la doar câteva luni după ce Comisia a decis împotriva lansării procedurii de deficit excesiv împotriva Italiei, în urma angajamentelor guvernului de a restrânge unele cheltuieli.