Comisia Europeană a cerut TikTok „să înghețe și să păstreze” datele și probele legate de alegerile din România

Comisia Europeană a cerut TikTok „să înghețe și să păstreze” datele și probele legate de alegerile din România
scris 5 dec 2024

Ordinul vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei, a anunțat un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere de informații” către Tiktok, în temeiul Legii Serviciilor Digitale, ca urmare a alegerilor din România, se arată într-un comunicat publicat joi de executivul european, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Sorin Grindeanu anunță că circa 90 de kilometri de autostradă vor fi dați în circulație în următoarele 15 zile CITEȘTE ȘI Sorin Grindeanu anunță că circa 90 de kilometri de autostradă vor fi dați în circulație în următoarele 15 zile

În plus, executivul UE analizează dovezile puse la dispoziție în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Europol și Agenția UE pentru securitate cibernetică, în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică.

Comunicatul Comisiei Europene spune că ordinul emis către TikTok „vine ca urmare a informațiilor primite de Comisie în contextul alegerilor din România, inclusiv a informațiilor recent declasificate care indică interferențe străine din partea Rusiei”.

„Am ordonat astăzi TikTok să înghețe și să păstreze toate datele și probele legate de alegerile din România, dar și de viitoarele alegeri din UE. Acest ordin este un pas esențial pentru a ajuta anchetatorii să stabilească faptele și se adaugă cererilor noastre oficiale care caută informații în urma declasificării documentelor secrete de ieri”, a anunțat joi Henna Virkkunen, vicepreședintă executivă pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație a Comisiei Europene.

„De asemenea, intensificăm contactele cu autoritățile de reglementare în domeniul digital și cibernetic din întreaga Europă, având în vedere dovezile emergente ale unei activități neautentice sistematice. Mă angajez să aplic cu diligență și fermitate Legea privind serviciile digitale”, a spus oficiala.

„Indicii că conturi din alte state membre au vizat diaspora română“

Comisia a mai anunțat că a convocat o reuniune a Comitetului european al coordonatorilor serviciilor digitale pentru vineri, 6 decembrie, pentru a discuta cu toți coordonatorii serviciilor digitale despre măsurile luate până în prezent în acest context și despre modul în care poate răspunde la noile dovezi, cum ar fi indicii că conturi din alte state membre au vizat diaspora română.

EXCLUSIV Întâlnire între Ciolacu și ambasadoarea SUA, înainte de turul II al alegerilor prezidențiale și în pregătirea noului Guvern CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Întâlnire între Ciolacu și ambasadoarea SUA, înainte de turul II al alegerilor prezidențiale și în pregătirea noului Guvern

„În plus, Comisia analizează dovezile puse la dispoziție în cadrul Grupului operativ informal pentru criza cibernetică, din care fac parte Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), Europol și ENISA (Agenția UE pentru securitate cibernetică). Grupul operativ este în strânsă legătură cu autoritățile române de securitate cibernetică”, a spus Comisia.

În paralel, semnatarii Codului de bune practici privind dezinformarea au activat și Sistemul de Răspuns Rapid (RRS) pentru alegerile din România. Acest sistem de cooperare al Codului asigură o cooperare rapidă și eficientă în perioadele electorale.

„Hub-ul româno-bulgar (BROD) al Observatorului European al Mediilor Digitale – care participă, de asemenea, la Sistemul de Răspuns Rapid – a monitorizat ecosistemul online din România și a identificat mai multe narațiuni și tactici de dezinformare, cum ar fi încălcarea legii electorale, conținut politic nemarcat (inclusiv prin intermediul influencerilor) și suspiciunea de comportament neautentic coordonat”, spune comunicatul Comisiei Europene.

Ordinul vizează toate alegerile din UE

„În acest stadiu, Comisia monitorizează conformitatea și nu are nicio poziție cu privire la întrebarea dacă TikTok ar fi încălcat obligațiile care îi revin în temeiul Legii Serviciilor Digitale”, mai precizează comunicatul.

Generalii cu funcția cea mai înaltă din SUA și Rusia au vorbit la telefon pe fondul tensiunilor CITEȘTE ȘI Generalii cu funcția cea mai înaltă din SUA și Rusia au vorbit la telefon pe fondul tensiunilor

„În contextul alegerilor actuale din România, Comisia și-a intensificat monitorizarea TikTok în temeiul Legii Serviciilor Digitale (DSA). Aceasta se referă la exercitarea competențelor Comisiei în temeiul DSA și nu vizează procesul electoral din România, care este de competența autorităților române și, în ultimă instanță, a poporului român”, spune Comisia.

Comunicatul mai spune că „TikTok trebuie să păstreze documentele și informațiile interne privind proiectarea și funcționarea sistemelor sale de recomandare, precum și modul în care abordează riscul manipulării intenționate prin utilizarea neautentică coordonată a serviciului”.

„Comisia dispune păstrarea documentelor și a informațiilor privind orice încălcare sistematică a condițiilor de serviciu ale TikTok care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic pe serviciu. Ordinul de păstrare se referă la alegerile naționale din Uniunea Europeană din perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025”, spune Comisia Europeană.

Oficiali TikTok, audiați în Parlamentul European

Reprezentanții TikTok au venit săptămâna aceasta la o audiere în Parlamentul European pe tema alegerilor din România, dar au fost criticați pentru răspunsurile evazive oferite.

Președinta grupului Renew Europe, europarlamentara Valérie Hayer, a înaintat o adresă președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, prin care solicită invitarea CEO-ului Tik Tok, Shou Zi Chew, să vină să dea explicații privind rolul jucat de platformă în influențarea primului tur al alegerilor prezidențiale din România.

ULTIMA ORĂ DECIZIE Guvernul i-a salvat pe marii petroliști de triplarea impozitului pe cifra de afaceri CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DECIZIE Guvernul i-a salvat pe marii petroliști de triplarea impozitului pe cifra de afaceri

„Acuzațiile sugerează că algoritmul TikTok ar putea să amplifice conținut din partea candidatului de extremă-dreapta și pro-rus Călin Georgescu, ceea ce e posibil să fi influențat deznodământul alegerilor”, atrage atenția europarlamentarul în scrisoarea publicată pe pagina sa de X.

„Ceea ce s-a întâmplat în România este un alt semnal de alarmă pentru noi: dezinformarea poate lua naștere oriunde în Europa cu consecințe dăunătoare. Reacția noastră trebuie să fie imediată și puternică pentru că lupta împotriva dezinformării este crucială pentru protejarea cetățenilor, apărarea valorilor democratice și asigurarea unor decizii informate. Încrederea în democrație nu poate fi pusă în pericol de algoritmii rețelelor sociale”, a mai afirmat Hayer.

La rândul său, europarlamentarul Dan Barna, membru al grupului Renew Europe, a criticat atitudinea reprezentanților TikTok la audierile de marți din comisia Parlamentului European.

Problemele enumerate de europarlamentarul USR:

  • „rețeaua nu își asumă nicio răspundere pentru manipularea clară și documentată în favoarea candidatului prorus Călin Georgescu;
  • răspunsurile reprezentanților companiei au fost mai evazive decât ale unui politician confruntat cu un subiect incomod la televizor;
  • despre pleiada de influenceri, care au mărturisit că au primit bani ca să posteze, TikTok ridică din umeri;
  • compania nu știe decât să spună că are un set de reguli (community guidelines) și că ele trebuie respectate. Cum veghează la respectarea lor, nu poate răspunde convingător;
  • grupurile pro-europene din Parlament au pus întrebări clare, la obiect, în timp ce extremiștii de dreapta acuză că audierea ar fi o formă de cenzură;
  • iar problema datelor cetățenilor europeni, care ajung în posesia statului chinez, o problemă demonstrată de multe ori în investigații de presă, a fost negată aproape cu nerușinare de reprezentanții TikTok.”

De asemenea, Barna a criticat practica TikTOk de „a da mailuri cu asigurări și a furniza documente goale de conținut” și a subliniat că CEO-ul TikTok trebuie să vină în Parlamentul European pentru a da explicații privind rolul jucat în alegerile prezidențiale din România.

„Dacă TikTok are 6.000 de moderatori în Europa, ce făceau ei la alegerile din România? Dacă toți candidații erau marcați „intern” drept candidați, cum s-a putut întâmpla rețeaua de manipulare în favoarea lui Georgescu?”, întreabă Barna.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeană
tiktok