Nicio țară nu ar trebui să ocolească legile internaționale pentru a autoriza explorarea resurselor de pe fundul mării, a transmis luni Ministerul de Externe al Chinei, ca reacție la un articol privind intenția administrației Trump de a crea rezerve strategice de metale rare din adâncurile Oceanului Pacific, pentru a contracara dominația Chinei în acest sector, relatează Reuters.
Conform unui articol publicat sâmbătă de Financial Times, administrația Trump elaborează un ordin executiv care ar permite Statelor Unite să acumuleze stocuri de metale provenite de pe fundul oceanului, cu scopul de a reduce dependența de China în privința mineralelor esențiale pentru baterii și pământuri rare, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Planul ar viza crearea unor ”cantități mari de metale, gata disponibile pe teritoriul SUA, pentru a fi folosite în viitor”, în eventualitatea unui conflict cu China care ar putea bloca importurile de astfel de resurse, potrivit surselor citate.
China a impus restricții la exportul unor elemente din categoria pământurilor rare, ca reacție la tarifele comerciale agresive impuse de președintele Donald Trump, ceea ce ar putea priva SUA de accesul la minerale critice necesare pentru smartphone-uri, baterii de mașini electrice și echipamente militare.
Ca răspuns la informațiile publicate, Ministerul chinez de Externe a declarat că, potrivit dreptului internațional, fundul mării și resursele acestuia sunt ”patrimoniu comun al umanității”.

”Explorarea și exploatarea resurselor minerale din zona internațională a fundului mării trebuie realizate în conformitate cu Convenția Națiunilor Unite privind dreptul mării și în cadrul Autorității Internaționale a Fundului Mării”, se arată în comunicatul oficial.
China asigură aproximativ 90% din producția globală de pământuri rare rafinate, o categorie de 17 elemente esențiale în industriile de apărare, energie verde, vehicule electrice și electronice. O mare parte din importurile americane de pământuri rare provin din China.