China amenință cu măsuri de retorsiune după anunțul lui Donald Trump referitor la impunerea unor noi tarife

China amenință cu măsuri de retorsiune după anunțul lui Donald Trump referitor la impunerea unor noi tarife
scris 3 aug 2019

China a anunțat vineri că nu va fi șantajată și a avertizat că va lua măsuri de retorsiune, după ce președintele american Donald Trump s-a angajat să impună noi tarife, de 10%, pentru importuri de bunuri chinezești în valoare de 300 de miliarde de dolari, din luna septembrie, escaladând puternic conflictul comercial dintre cele mai mari economii ale lumii, transmite Reuters.

Trump a șocat joi piețele financiare, afirmând că intenționează să impună o nouă taxă, de la 1 septembrie, marcând încheierea bruscă a unui armistițiu în războiul comercial vechi de un an care a încetinit creșterea economiei mondiale și a perturbat lanțurile de aprovizionare, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Beijingul nu va ceda niciun pas la presiunea Washingtonului, a declarat purtătorul de cuvânt a Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Primă măsură a ministrului de Interne Fifor: Polițiștii, obligați să poarte uniformă în timpul programului de lucru, începând de luni CITEȘTE ȘI Primă măsură a ministrului de Interne Fifor: Polițiștii, obligați să poarte uniformă în timpul programului de lucru, începând de luni

”Dacă America va adopta aceste tarife, atunci China va lua contramăsurile necesare pentru a proteja interesele de bază și fundamentale ale țării”, a afirmat Hua la un briefing de presă la Beijing.

”Nu vom accepta nicio presiune maximă, intimidare sau șantaj. Nu vom ceda niciun pas în problemele majore”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că China a sperat că Statele Unite ”vor renunța la iluzii” și vor reveni la negocieri bazate pe respect reciproc și egalitate.

Trump a mai avertizat că va majora în continuare tarifele dacă președintele chinez Xi Jinping nu va acționa mai rapid să încheie un acord comercial.

Noile tarife anunțate de Trump pe Twitter, în urma lipsei de pregrese de la negocierile care au avut loc în această săptămână, la Shanghai, ar extinde tarifele asupra tuturor bunurilor importate de SUA din China.

Președintele a afirmat ulterior că dacă discuțiile comerciale nu vor progresa ar putea mări din nou tarifele, chiar și peste nivelul de 25% impus deja pentru importuri din China în valoare de 250 de miliarde de dolari.

Diplomatul chinez de rang înalt Wang Yi a declarat reporterilor, la un eveniment al Asociației Națiunilor din Sud-Est, din Thailanda, că tarifele suplimentare ”nu sunt o modalitate constructivă de a rezolva fricțiunile economice și comerciale”.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, care s-a aflat și el la Bangkok, a deplâns ”deceniile de comportament incorect” al Chinei în domeniul comercial și a spus că Trump este hotărât să rezolve această problemă.

Mazda România recheamă CX-5, 3 și 6, pentru o defecțiune a motorului. La nviel global, peste 260.000 de mașini au fost afectate CITEȘTE ȘI Mazda România recheamă CX-5, 3 și 6, pentru o defecțiune a motorului. La nviel global, peste 260.000 de mașini au fost afectate

Noile informații au afectat puternic piețele financiare, vineri. Indicii bursieri au scăzut, în timp ce activele onsiderate sigure, precum yenul japonez, aurul și obligațiunile guvernamentale, au crescut.

Asociațiile de retail din Statele Unite au anticipat o creștere a prețurilor de consum, afectând acțiunile companiilor de comerț cu amănuntul. Titlurile Target au scăzut cu 4,2%, Macy’s cu 6%, iar Nordstrom cu 6,2%.

Întrebat despre impactul asupra piețelor financiare, Trump a declarat: ”Nu sunt îngrijorat deloc”.

Potrivit agenției de evaluare financiară Moody’s, noile tarife vor avea un efect negativ asupra economiei mondiale, într-un moment în care creșterea încetinește deja în Statele Unite, China și zona euro.

Tarifele aplicate importurilor din China ar putea obliga Rezerva Federală să reducă din nou dobânzile, pentru a proteja economia de riscurile politicii comerciale, consideră analiștii.

Posibilele măsuri de retorsiune din partea Chinei ar putea include tarife, interzicerea exporturilor de pământuri rare care sunt utilizate de la echipamente militare la electronice de consum, și penalizarea companiilor americane în China, afirmă analiștii.

Până acum, Beijingul s-a abținut să impună tarife țițeiului american și avioanelor mari, după impunerea unor tarife de retorsiune de până la 25% pentru bunuri americane de circa 110 miliarde de dolari, de la declanșarea războiului comercial, anul trecut.

China mai pregătește o listă de ”entități nesigure” – firme nesigure cau au lezat interesele chineze. Compania americană de curierat FedEx este investigată în China.

“China va aplica fiecare măsură de retorsiune metodic și deliberat, una câte una. Considerăm că strategia Chinei în această escaladare a războiului comercial va fi să încetinească ritmul negocierilor și să răspundă cu aceeași monedă”, a scris într-o notă economistul ING Iris Pang.

Trump a afirmat că Beijingul nu a reușit să își respecte promisiunea să oprească vânzările opioidului sintetic fentanyl în Statele Unite, despre care oficialii americani afirmă că ar fi provocat moartea a peste 28.000 de persoane în urma unor supradoze, în 2017.

Interzicerea purtării vălului integral a intrat în vigoare în Olanda CITEȘTE ȘI Interzicerea purtării vălului integral a intrat în vigoare în Olanda

Președintele a mai spus că Beijingul nu și-a respectat promisiunea să cumpere mai multe produse agricole din Statele Unite.

Departamentul pentru Agricultură al SUA a confirmat, joi, o vânzare mică, de 68.000 de tone de soia Chinei, în săptămâna încheiată pe 25 iulie.

Statele Unite nu au relaxat încă restricțiile aplicate vânzărilor de produse ale companiilor americane grupului Huawei, așa cum s-a angajat Trump în timpul unei întâlniri cu președintele Xi la reuniunea G20 de la Osaka.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
sua
tarife