China a lansat pe orbita joasă a Pământului primii sateliți de internet, ca parte a planului de a concura cu Starlink

China a lansat pe orbita joasă a Pământului primii sateliți de internet, ca parte a planului de a concura cu Starlink
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 aug 2024

China a lansat pe orbita joasă a Pământului primii sateliți de internet, ca parte a planului de a crea propria rețea globală, menită să concureze cu Starlink. În total, își propune să plaseze 15 mii de astfel de sateliți, în șase ani.

Informațiile au fost transmise de presa chineză, care a detaliat că proiectul a fost creat și lansat de compania de stat Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST). Punerea în orbită a avut loc la Taiyuan Satellite Launch Centre, unul dintre principalele centre de lansare de sateliți și rachete din China, situat în provincia nordică Shanxi, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
Hugo Boss și-a vândut partenerului afacerea din Rusia CITEȘTE ȘI Hugo Boss și-a vândut partenerului afacerea din Rusia
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Lansarea marchează un pas important în ceea ce privește obiectivul strategic al Beijingului de a-și crea propria versiune a rețelei globale de internet prin satelit, similară cu Starlink, ca parte a proiectului “Thousand Sails Constellation”, ce presupune desfășurarea a peste 15.000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului până în 2030.

În contrast, Starlink a lansat deja aproximativ 5.500 de sateliți în spațiu, utilizați atât la nivelul locuințelor personale, cât și de companii și agenții guvernamentale. Starlink intenționează, de asemenea, să adauge încă zeci de mii de sateliți la sistemul său, cel mai mare de acest fel. Compania lui Elon Musk are zeci de mii de utilizatori în Statele Unite.

TAROM suspendă zborurile către Israel CITEȘTE ȘI TAROM suspendă zborurile către Israel

Dincolo de aceste aspecte, supremația statelor în ceea ce privește sateliții de internet este importantă și în context militar. Cercetătorii militari chinezi au avertizat, în urma analizelor efectuate în ultimii doi ani, că desfășurarea Starlink în războiul din Ucraina demonstrează că aceștia ar putea reprezenta un risc și pentru China, în cazul în care s-ar afla într-un conflict militar cu Statele Unite.

Sateliții de pe orbita joasă a Pământului operează la altitudini între 300 km și 2.000 km și au avantajul de a fi mai ieftini și de a oferi o transmisie mai eficientă decât cei de pe orbitele mai înalte.

viewscnt
Afla mai multe despre
china
sateliti