Valurile de caniculă și secetă care au pârjolit Franța în ultimele săptămâni au creat și un câștigător involuntar, producătorii de sare de mare din regiunea Guerande, din nord-vestul Franței, transmite Reuters.
Sarea de mare cu denumire de origine protejată „Fleur de Sel de Guerande” este una dintre cele mai scumpe tipuri de sare de pe piața mondială, în condițiile în care se vinde la un preț de peste 100 de dolari kilogramul pe piața din SUA., scrie Agerpres.
Pe măsură ce temperaturile au crescut în ultimele săptămâni și ploile au fost aproape inexistente, evaporarea apei de mare în regiunea Guerande s-a intensificat, astfel că producția de sare de mare în regiune a explodat.
„Ne îndreptăm spre o producție record”, a spus Francois Durand, care lucrează în mlaștinile sărate din Guerande de peste 20 de ani. Potrivit lui Durand, dacă în ultimul deceniu producția de sare de mare s-a situat la o medie de 1,3 tone pe an, în 2022 producția s-a dublat până la 2,5 tone.
Durand a recunoscut că în aceste condiții este unul dintre puținii câștigători, pe termen scurt, al schimbărilor climatice, în timp ce alte părți ale Franței se confruntă cu incendii de pădure și criză de apă. „Se poate spune asta. Din păcate. În mod clar este ceva benefic pentru noi”, a admis Francois Durand.