Bruxelles: Companiile din industria cripto, obligate să raporteze tranzacțiile clienților din UE

Bruxelles: Companiile din industria cripto, obligate să raporteze tranzacțiile clienților din UE
scris 8 dec 2022

Bursele de criptomonede și alți prestatori de servicii care facilitează tranzacțiile cu criptoactive vor fi obligați să raporteze tranzacțiile clienților care își au reședința în Uniunea Europeană, potrivit unei propuneri de modificare a Directivei privind cooperarea administrativă.

Obligația de raportare va fi impusă tuturor furnizorilor de servicii legate de criptoactive, indiferent de dimensiunea sau de localizarea acestora și vizează atât tranzacțiile interne, cât și operațiunile transfrontaliere, arată Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea de  modificare a Directivei privind cooperarea administrativă (DAC) urmărește, de asemenea, să stabilească un nivel minim comun de sancțiuni pentru situațiile de neconformitate gravă, cum ar fi absența totală a raportării, în pofida atenționărilor administrative.

Schengen - Bulgaria a boicotat România. Rareș Bogdan - A votat mizerabil, rânjind CITEȘTE ȘI Schengen - Bulgaria a boicotat România. Rareș Bogdan - A votat mizerabil, rânjind

În plus, Comisia a propus extinderea obligațiilor de raportare ale instituțiilor financiare pentru a acoperi operațiunile cu monedă electronică (e-money) și criptomonede, precum și extinderea domeniului de aplicare al schimbului automat de informații, “pentru a anticipa deciziile transfrontaliere utilizate de persoanele cu disponibilități financiare ridicate”.

“Anonimatul înseamnă că mulți utilizatori de criptoactive ce obțin profituri semnificative scapă nedepistați de către autoritățile fiscale naționale. Acest lucru este inacceptabil. Propunerea noastră va asigura faptul că statele membre primesc informațiile de care au nevoie pentru a se asigura că se plătesc impozite pentru câștigurile realizate din tranzacționarea sau din investițiile în criptoactive. Totodată, ea este în concordanță deplină cu inițiativa OCDE privind cadrul de raportare privind criptoactivele și Regulamentul UE privind piețele criptoactivelor”, potrivit comisarului pentru economie, Paolo Gentiloni.

Noile norme completează Regulamentul privind piețele criptoactivelor (MiCA) și normele privind combaterea spălării banilor.

Următoarele etape

Proiectul de text va fi înaintat Parlamentului European spre consultare și Consiliului spre adoptare.

Se preconizează ca intrarea în vigoare a noilor cerințe de raportare privind criptoactivele, e-money și monedele digitale să aibă loc la 1 ianuarie 2026.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
criptomonede
criptoactive
impozite criptomonede