La instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetăţenii români încorporabili și rezerviștii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, vor avea obligația de a se întoarce în țară pentru serviciul militar în cel mult 10 zile. Și cei care nu mai au domiciliul în România trebuie să contacteze centrele militare în cel mult 15 zile, prevede un proiect de lege al Ministerului Apărării. Conform proiectului, serviciul militar va putea fi efectuat și în calitate de militar voluntar de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora.
În prezent, legea prevede că tinerii chemați la recrutare, recruții și militarii rezerviști sunt obligați să predea adeverința de recrutare, livretul militar sau ordinul de chemare la mobilizare, după caz, înainte de plecarea în străinătate și să ridice documentele respective la înapoierea în țară.
Proiectul elaborat de ministerul de resort prevede acum această obligație doar la plecarea în străinătate pe o perioadă mai mare de 30 de zile.
În schimb, proiectul stabilește condiții clare pentru românii dn străinătate în ce privește efectuarea serviciului militar în caz de nevoie.
CITEȘTE ȘI Sistemul electronic de prevenire a votului multiplu nu va fi folosit la referendumul pentru redefinirea familiei. Cetățenii nu vor putea contesta listele electoraleÎn mod normal, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii au obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora prevăzute în ordinul de chemare.
Prin excepţie, însă, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii cu domiciliul în România, dar plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 10 zile de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află sau la structurile de care depind, în vederea îndeplinirii serviciului militar pe bază de conscripţie.
Prin notificare se înţelege înştiinţarea în scris, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, a celui în cauză cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în vederea îndeplinirii serviciului militar.
Totodată, cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară, precum şi persoanele care nu au putut fi notificate, au obligaţia ca în termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum şi a decretului Preşedintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă să contacteze centrul militar în evidenţa cărora se află cu privire la modalitatea de îndeplinire a serviciului militar.
Cetăţenii încorporabili sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, care nu îndeplinesc serviciul militar activ.
CITEȘTE ȘI Proiect: Șoferii pot scăpa de 2 puncte de penalizare doar prin vizionarea unor filme. În schimb, începătorilor le va fi suspendat permisul mai rapidProiectul de lege introduce, totodată, conceptul de „militar voluntar în termen”.
Conform propunerii, ”serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”.
Militarii voluntari în termen au numai gradul de soldat, mai stabilește proiectul.
”Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, diminuate ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu. Militarii voluntari în termen vor reprezenta o sursă importantă pentru selecţia rezerviştilor voluntari”, arată Ministerul Apărării.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul acesta, Ministerul Apărării a decis triplarea sumei acordate lunar rezerviștilor voluntari, după ce Profit.ro a semnalat că armata nu a avut succes cu recrutarea voluntarilor.
Ministerul Apărării a decis să majoreze remunerația lunară acordată rezerviștilor voluntari, de la 10% la 30% din solda postului pe care sunt încadrați, bani plătiți tot timpul anului în perioadele în care nu participă la instruire sau misiuni, pentru a-i stimula pe românii cu vârsta între 18-55 de ani să se înscrie ca voluntari în forțele armate naționale. În cele 15 zile din an în care sunt obligați să se instruiască primesc, pe lângă această remunerație, și bani primiți de un militar profesionist cu același grad. Începând din 2017, angajații companiilor și ai instituțiilor publice își pot rotunji venitul ca rezerviști voluntari în armată, iar angajatorii sunt obligați să le păstreze locul de muncă pe durata misiunii.
De asemenea, programul "Cadet pentru o zi", prin intermediul căruia tinerii pot petrece o zi în cazărmi pentru a vedea cum este într-o unitate militară și astfel să poată decide dacă vor urma o carieră în domeniu, va fi extins de Ministerul Apărării Naționale la o săptămână.
În acest context, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat recent că "în România nu se poate discuta în acest moment despre reintroducerea serviciului militar obligatoriu".