Aragazul ar putea să dispară

Aragazul ar putea să dispară
scris 10 ian 2023

Gătitul la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obișnuită, fără un sistem de aerisire mecanică, conduce la poluarea locuinței cu dioxid de azot (NO2) peste limitele impuse la nivelul UE, reiese dintr-un raport al Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO). 

Potrivit Greenpeace România, citat de Agerpres, teste de laborator efectuate de TNO au arătat că aragazul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie și alți poluanți care pot avea efecte severe asupra sănătății, în special asupra copiilor.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group renunță surprinzător, pe ultima sută de metri, la EXIT-ul din România. Acum chiar vrea să cumpere. „Nu am văzut niciodată așa ceva, s-a schimbat peste noapte.” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group renunță surprinzător, pe ultima sută de metri, la EXIT-ul din România. Acum chiar vrea să cumpere. „Nu am văzut niciodată așa ceva, s-a schimbat peste noapte.”

Datele incluse în raportul de specialitate relevă faptul că, în ultimele 12 luni, numărul copiilor din UE cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan este estimat a fi de peste 700.000, echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copii din Uniune.

Dimensiunea bucătăriei influențează aceste valori

TNO a efectuat o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână folosind tehnici de gătit obișnuite în condiții de bucătărie obișnuită, fără aerisire din exterior. Rezultatul a fost că, în toate simulările în care nu a fost utilizată aerisirea mecanică, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depășită în interior peste limita permisă de 18 ore/an.

Dimensiunea bucătăriei influențează aceste valori, iar aerisirea reduce poluarea, însă sistemele de aerisire mecanică sunt adeseori ineficiente, insuficiente sau prea puțin utilizate, se menționează în raport.

"Mai mult de 100 milioane de cetățeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franța, Spania, Olanda, România și Ungaria. Organizațiile pentru sănătate se tem că situația ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură și la bani. Asociația Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum și riscul de astm și severitatea acestuia la copii. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan și tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ și asupra sistemului respirator și nervos al adulților", notează sursa citată.

Aparatele ar trebui eliminate

Raportul Organizației pentru Cercetări Științifice Aplicate (TNO) a fost realizat pentru grupul nonprofit pentru eficiență energetică CLASP și Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA). Greenpeace România subliniază că oficialii din UE sunt obligați, prin Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene, să ia în considerare aspectele legate de sănătate atunci când stabilesc reglementări, fapt confirmat recent de către Curtea Europeană de Justiție.

Cu toate acestea, CLASP și EPHA au afirmat că standardele actuale cu privire la gătitul în gospodării nu fac acest lucru și că aparatele de gătit cu gaz metan ar trebui să fie eliminate prin reglementările Ecodesign.   

viewscnt
Afla mai multe despre
aragaz
dioxid de azot