ANALIZĂ Guvernul Grindeanu vrea să obțină 1 mld. de lei în plus de la companiile la care e acționar, luându-le dividende mai mari din profit

ANALIZĂ Guvernul Grindeanu vrea să obțină 1 mld. de lei în plus de la companiile la care e acționar, luându-le dividende mai mari din profit
scris 27 ian 2017

Guvernul estimează să obțină suplimentar în 2017 aproximativ un miliard de lei din dividendele acordate de companiile la care este acționar pentru a-și putea finanța promisiunile electorale, sacrificând probabil programul de investiții necesar eficientizării acestora.

Veniturile din dividende înregistrează una dintre cele mai spectaculoase majorări în proiectul de buget, de 42,53%, comparativ cu încasările de anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

Guvernul Grindeanu și-a bugetat venituri de 3,147 miliarde de lei din dividende, cu aproape un miliard peste cele înregistrate în 2016, de 2,2 miliarde de lei.

Spectaculoasa majorare este discutată în ședința guvernului, de vineri, pe agendă fiind inclus un memorandum privind “mandatarea reprezentanților statului în Adunarea generală a acționarilor/Consiliul de administrație, după caz, la societățile naționale, companiile naționale și societățile cu capital integral sau majoritar de stat, precum și la regiile autonome, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru repartizarea unei cote de minim 90% din profitul net realizat al anului 2016 sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat”.

Guvernul Cioloș vroia să majoreze la 75% cota din profit distribuită statului

În prezent, potrivit Ordonaței 64/2001, din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit, “minimum 50% reprezintă vărsăminte la bugetul de stat sau local, în cazul regiilor autonome, ori dividende în cazul societăților naționale, companiilor naționale și societăților comerciale cu capital integral sau majoritar de stat”.

Ideea majorării procentului de 50% prevăzut de legislația în vigoare nu este nouă, ea aparținând, fostului guvern Cioloș, care a luat în calcul această măsură în vederea finanțării majorării salariale acordată bugetarilor anul trecut. Guvernul Cioloș luase în calcul o majorare a procentului din profit datorat statului de la 50% la 75%.

Dividende de minim 30% din profit de la OMV Petrom

Potrivit Profit.ro, anul trecut, cheltuielile cu personalul bugetar au crescut cu aproape 5 miliarde lei față de 2015, iar cele cu pensiile cu alte 5,8 miliarde lei. Presiunea salariilor și a pensiilor asupra bugetului va fi și mai puternică în 2017, când, conform proiectului de buget, va fi nevoie de majorări la cele două capitole de cheltuieli cu câte 7,8, respectiv 8 miliarde lei.

În plus, față de cota de 90% din profit colectată de la companiile de stat, guvernul va încasa dividende și de la OMV Petrom în 2017, după ce în 2016, rezultatele financiare dezamăgitoare ale companiei au condus la neacordarea de dividende aferente anului 2015. Potrivit unui comunicat al companiei din luna septembrie, semnat de Lăcrămioara Diaconu-Pintea, membru al directoratului, “OMV Petrom intenționează în prezent, în absența unor evoluții nefavorabile pe piața externă, să propuna un dividend de minimum 30% din profitul net al anului 2016, în cazul în care este acoperit integral din fluxul de trezorerie extins disponibil inainte de plata dividendelor".

Acordarea de dividende de către OMV Petrom ar putea fi însă “compensată” de realizarea unui profit mult mai scăzut al Romgaz, care a avut un an 2016 mult mai dificil, cu o producție în scădere cu 25%, ca urmare a efectelor nefaste ale taxei pe liberalizarea prețului gazelor, care a afectat competitivitatea producției interne în raport cu importurile

Doar 217 companii din totalul de 375 subordonate autorităților centrale au înregistrat profit în 2015

În 2015 (anul pentru care s-au încasat dividende în 2016), 217 din cele 374 întreprinderi publice aflate în subordonarea instituțiilor centrale au înregistrat profit în sumă totală de 8,36 mld lei reprezentând 1,17% din PIB, în timp ce un număr de 157 întreprinderi publice au înregistrat pierdere în sumă totală de 3,52 mld lei reprezentând 0,49% din PIB.

Din cele 1.186 de întreprinderi publice aflate în subordonarea autorităților locale, un număr de 789 întreprinderi publice au înregistrat profit în sumă totală de 0,71 mld lei reprezentând 0,10% din PIB iar un număr de 397 întreprinderi publice au înregistrat pierdere în sumă totală de 0,80 mld lei reprezentând 0,11% din PIB.

Valoarea participațiilor statului și a unităților administrativ-teritoriale la întreprinderile publice a fost în 2015 de 30,71 miliarde de lei, din care participațiile directe au fost în sumă de 28,06 miliarde de lei, participațiile indirecte au fost în sumă de 1,53 mld. lei, iar patrimoniul propriu al regiilor autonome a fost în sumă de 1,12 mld lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
proiect
buget
dividende
investitii
companii de stat
profit